Geen categorie

Eerste publiekslieveling uit depot Mauritshuis bekend

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Nieuws

De expositie Hoogte- en dieptepunten uit het depot in het Mauritshuis is nu echt compleet. Tijdens de opening was één plek in de zaal nog niet ingevuld. Het Mauritshuis gaf de keuze voor dit depotstuk uit handen en riep het publiek op om te stemmen op hun favoriete schilderij. De eerste publiekslieveling is Sint Sebastiaanskermis van Jacob Savery de Oude.

 

Jacob Savery de Oude Sint Sebastiaanskermis, ca. 1598 Mauritshuis, Den Haag
Jacob Savery de Oude, Sint Sebastiaanskermis, ca. 1598 Mauritshuis, Den Haag.

 

Sint Sebastiaanskermis uit omstreeks 1598 toont feestvierende dorpelingen bij kermiskraampjes. Sommigen drinken wat onder een afdak voor het gele huis, anderen zitten boven voor het open raam te vrijen. Aan de vlaggenmast wappert een groot vaandel met een afbeelding van Sint Sebastiaan, aan wie deze kermis is gewijd.

Boerenkermissen waren populair bij Vlaamse schilders. Toen Jacob Savery rond 1590 vanuit Vlaanderen naar Amsterdam verhuisde, was het thema daar nog redelijk onbekend. Hij was een van de schilders die het thema in Holland introduceerden. De voorstelling spreekt blijkbaar ook modern publiek aan

In totaal zijn er drie stemrondes, waarbij telkens keus is uit zes schilderijen. De tweede ronde is inmiddels gestart. Het werk met de meeste stemmen uit deze ronde komt op 16 maart in de tentoonstellingszaal te hangen. Daarna gaat de verkiezing nog eenmaal door en bepaalt het publiek het volgende werk dat naar zaal mag promoveren.

Gedurende de tentoonstelling (tot en met 8 mei) zijn er dus drie publiekslievelingen te zien. Het schilderij met de meeste stemmen krijgt deze zomer een plek in de vaste tentoonstelling van het Mauritshuis.

Zie ook: Mauritshuis ontrafelt geheimen depot

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share