Geen categorie

Museum Schiedam maakt expositie in kloosterhotel

0 0
Read Time:2 Minute, 57 Second

Bijna 60 kunstwerken van het Stedelijk Museum Schiedam zijn te zien in Kloosterhotel ZIN in Vught. In opdracht van het museum maakte gastconservator Trudi van Zadelhoff een selectie uit de NOG Collectie die het museum vorig jaar als schenking kreeg.

Overzicht. Foto: Fleur Wiersma.

Van Zadelhoff liet zich tijdens de samenstelling leiden door de kernwaarden van ZIN: zingeving en reflectie. “De kunst maakt de plek uniek, samen met het oude landhuis, de moderne architectuur en de rijke historie”, vindt Gerie ten Cate, directeur van het hotel. Museumdirecteur Anne de Haij voegt toe: “Kunst is zingeving, voor zowel kunstenaars als bezoekers. De werken krijgen ook extra betekenis door deze van oudsher spirituele omgeving.”

Er hangen al werken uit de NOG Collectie bij Kloosterhotel ZIN sinds het midden van de jaren negentig. Voor het eerst in die 25 jaar is er nu een nieuwe selectie. De kunst hangt in het trappenhuis, de foyer, het auditorium, verschillende gangen en andere openbaar toegankelijke plekken. Bezoekers kunnen de kunst en het historische gebouw vrij bekijken.

Het werk is volgens Van Zadelhoff niet alleen mooi om naar te kijken maar ook functioneel. “Kunst kan soms helpen als woorden tekortschieten. Het kan best een beetje schuren, net als het leven zelf.” De titels verwijzen soms letterlijk naar religie, zoals het werk Engel van Frank van Hemert in het trappenhuis of Mountain Spirit 1 van Mark Brusse op kantoor. Hetzelfde geldt voor The false prophet en Maria van Maria Smits. De kunstenaar haalt inspiratie uit religie met onderwerpen als moraliteit, geloof, heiligheid en seksualiteit.

Met de aquarel Zesde dag verwijst Caren van Herwaarden naar de zesde scheppingsdag waarop God volgens de christenen de landdieren en de mens schiep. Van Zadelhoff: “Van Herwaarden tekent de groep menselijke figuren als één grote kluwen die elkaar één richting uitstuwen. Het is een fysieke beweging, maar niet agressief. Er zit zachtheid in alsof de naakte figuren elkaar vooruithelpen.”

Overzicht. Foto: Fleur Wiersma.

De olieverfschilderijen Koblenz / Lobith I en Koblenz / Lobith II van Guido Vlottes gaan over zingeving. De figuren maken een wat ontheemde indruk, zegt Van Zadelhoff. “Gaan ze kopje onder of komen ze juist boven? Op zowel de dag- als nachtversie stralen ze kalmte uit wat enigszins geruststelt. Die sfeer wordt nog eens versterkt door de bijna transparante lagen verf en het gedekte kleurgebruik.”

De fraters van Tilburg staan voor barmhartigheid; elkaar helpen sterker te worden en niet jezelf maar de ander in het daglicht durven te zetten. In 1903 richtten ze het uit 1840 stammende landhuis, dat nu de kern van ZIN vormt, in als rusthuis. Nu hun vertrek verbouwde een aantal fraters het in 1999 tot hotel en bezinningscentrum. Twee voormalige fratercellen doen nu dienst als eenpersoonshotelkamers. Aan de zijmuren van het landhuis verrezen twee vleugels voor cursussen, gebouwd met hout en glas.

De voormalige NOG Collectie bestaat uit bijna 600 werken van Nederlandse kunstenaars, vooral tekeningen maar ook schilderijen, beelden en multimedia-installaties. Veel kunstenaars van wie de NOG Collectie werk aankocht, bouwden later een rijke carrière op. De verzameling is een mooie afspiegeling van de Nederlandse kunst van de afgelopen dertig jaar. Stedelijk Museum Schiedam kreeg de collectie in 2020 geschonken door Stichting Beheer SNS Reaal.

Stedelijk Museum Schiedam zelf is gesloten vanwege een grootschalige renovatie. Het museum heropent naar verwachting in het voorjaar van 2022.

Pop-up Stedelijk Museum Schiedam, t/m 31 augustus 2022 in Kloosterhotel ZIN, Vught (bezoek is gratis, telefonische aanmelding is verplicht: (073) 6588000)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share