Geen categorie

De hoeden van koningin Beatrix

0 0
Read Time:59 Second

Wie voormalig koningin Beatrix wel eens zag – in het echt of op televisie – zag haar bijna immer met hoed. En telkens was het een andere. Of leek dat maar zo? In de tentoonstelling Chapeaux! toont Paleis Het Loo momenteel een selectie uit de hoeden die de oud-vorstin ooit droeg.

Opening tentoonstelling Chapeaux! door prinses Beatrix, 22 maart 2017. Foto: F. van Beek.

Aan de hand van een honderdtal hoeden brengt de expositie de 33 jaar lange regeerperiode van koningin Beatrix in beeld. Van 1980 tot 2013 droeg ze bij honderden speciale gelegenheden een hoed. Bijvoorbeeld tijdens staatsbezoeken en prijsuitreikingen en op Prinsjesdag en Koninginnedag. De vele hoofddeksels typeerden het staatshoofd en maakten deel uit van haar ‘representatieve werkkleding’.

In de tentoonstelling staan creaties van hoedenmakers Harry Scheltens, Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn centraal, gecombineerd met beelden van de gelegenheden waarop de koningin ze droeg. Daaruit blijkt dat de hoed één geheel vormde met de kleding.

Terugkomend op de vraag uit de eerste alinea: koningin Beatrix droeg veel hoeden vaker. Zij het soms wel in iets aangepaste vorm.

Chapeaux!, t/m 27 augustus in Paleis Het Loo, Apeldoorn

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share