Geen categorie

Onderzoekers schilderen kopie Rembrandt

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Het was al bekend dat onder het schilderij Oude man in militair uniform van Rembrandt een ander portret verborgen zit. Maar wie er op dat portret staat en of dit ook dit door Rembrandt is geschilderd, is tot op heden onduidelijk. Maar daar zou binnenkort verandering in kunnen komen. Dat blijkt uit een artikel in de Journal of Analytical Atomic Spectrometry, waarover de TU Delft schrijft op haar website.

Van links naar rechts: het portret en de replica door Andrea Sartorius (© J. Paul Getty Trust) en het origineel van Oude man in militair uniform van Rembrandt.

Een internationaal onderzoeksteam houdt zich al geruime tijd bezig met die vraag. Het is echter praktisch onmogelijk om het kostbare schilderij, dat in het Amerikaanse J. Paul Getty Museum hangt, de hele wereld over te vliegen voor onderzoek. Om erachter te komen welke onderzoeksmethode het best werkt in dit geval, nam het een team een opmerkelijke stap. Andrea Sartorius, afstudeerstagiaire van het Getty Museum, schilderde, met een beetje fantasie, een zo goed mogelijke kopie van het onderliggende portret en schilderde daar vervolgens een kopie van Oude man in militair uniform overheen.

Uit uitgebreid onderzoek van deze replica in deeltjesversnellers en met mobiele scanners blijkt röntgen-fluorescentie de beste techniek om het onderliggende portret naar boven te halen. Joris Dik van TU Delft werkte mee aan het onderzoek en hij denkt dat het echte schilderij uiteindelijk zal worden onderzocht met mobiele scantechnologie. De Rembrandt kan dan in het Getty Museum blijven.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share