Geen categorie

1243 ongelezen berichten in Letland

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

You’ve got 1243 unread messages’ (u heeft 1243 ongelezen berichten) gaf een bericht in de mailbox aan. Het was geen waarschuwing van een alwetende e-mailgoeroe, maar een aankondiging van de gelijknamige tentoonstelling in een Lets museum.

Vija Celmins. Blackboard Tableau #15. 2017. Courtesy of the artist.

De volledige lange titel van de tentoonstelling van Latvian Centre for Contemporary Art in het Latvian National Museum of Art in Riga luidt You’ve got 1243 unread messages. The Last Generation Before the Internet. Their Lives. Ze verkent de laatste decennia voor de intreden van het internet. En gaat, aldus het museum over “het recente verleden toen de zoektocht van iemand naar zichzelf en anderen plaatsvond in een analoge in plaats van een digitale omgeving”.

De expositie bestaat uit kunstwerken en voorbeelden van communicatie uit het pre-digitale tijdperk, zoals de Instruction verses van de Russische conceptuele kunstenaar Dmitri Prigov. Hij belandde in een psychiatrische instelling omdat hij deze gedichten aan voorbijgangers overhandigde.

Xavier Antin. Beau Geste Press (exhibition view, CAPC, Bordeaux). 2017. Courtesy of
the artist and Crèvecoeur, Paris. © F. Deval.

Ook te zien is een datumschilderij van On Kawara. De betreffende datum markeert de eerste date van industrieel Günter K. met zijn secretaresse Margret. Hun relatie is nauwgezet gedocumenteerd in een intiem, op foto’s gebaseerd dagboek. Dat dook jaren later op in een flat tijdens een opruiming.

Volgens het museum is de veelheid van de getoonde materialen als een lang ongeopende postbus. Waarin iemand misschien wel een aan hem gericht bericht kan vinden.

You’ve got 1243 unread messages. The Last Generation Before the Internet. Their Lives, t/m 4 februari in het Latvian National Museum of Art, Riga, Letland

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share