Geen categorie

Meesters in keramiek

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Recensie

“Die matrassen zijn ook gemaakt van keramiek? Serieus?” Een rondgang over de expositie van het Italiaanse kunstenaarsduo Bertozzi & Casoni, in Museum Beelden aan Zee wekt de nodige verbazing. Alle sculpturen zijn keramisch, maar dat is soms moeilijk te geloven.

Bertozzi & Casoni, Regeneration, 2012.

Giampaolo Bertozzi (1957) en Stefano Dal Monte Casoni (1961) blijken meesters in het nabootsen van structuren. De nerven in de elektrische stoel, voorzien van vlinders (Sedia elettrica con farfalle) wekken de indruk dat dit meubel echt van hout is gemaakt. Karton is ogenschijnlijk het materiaal waarvan Cuccia Brillo (knipoog naar Andy Warhols Brillo soap pad boxes) is vervaardigd. De gekartelde randen brengen de beschouwer extra in verwarring. Zelfs van dichtbij is amper te zien dat het hier om keramiek gaat.

Bertozzi & Casoni, Scegli il Paridiso (Kies de Hemel), 1997.

Hetzelfde geldt voor de matrassen waarop de gorilla – dé blikvanger van de tentoonstelling – nestelt. Omdat het werk Regeneration oogt als een installatie, is het niet ondenkbaar dat de matrassen echt zijn. Bovendien hebben ze exact dát uiterlijk dat je van een afgeleefd bed mag verwachten, inclusief de vervuiling en deukjes.

Bertozzi & Casoni, Cuccio Brillo (Hondenhok Brillo), 2003.

De beelden van Bertozzi & Casoni begeven zich op de grens tussen kunst en kitsch en soms springt er één over. De gorilla, met ree op schoot, is het toppunt van kitsch, evenals de Maria achter de grasmaaier (Scegli il Paradiso). Maar dat doet weinig af aan de waardering voor de indrukwekkende sculpturen, want die zijn enorm knap gemaakt. En sommige brengen nog een lach op het gezicht ook.

Bertozzi & Casoni: Timeless, t/m 19 mei in Museum Beelden aan Zee, Den Haag

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share