Geen categorie

Expositie Ed van der Elsken reist door naar Parijs

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

De tentoonstelling Ed van der Elsken – De verliefde camera reist door naar Parijs. Dat maakte het Stedelijk Museum bekend na afloop van de expositie aldaar. Die was met 271.000 bezoekers succesvoller dan verwacht.

Ed van der Elsken, Beethovenstraat, Amsterdam (1967) Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken, collectie Ed van der Elsken estate.

De verliefde camera was het omvangrijkste overzicht wereldwijd van Ed van der Elskens werk in 25 jaar. Het toonde niet alleen zijn foto’s, maar ook zijn originele films en fotoboeken, naast archiefmateriaal dat inzicht gaf in zijn werkwijze.

Ed van der Elsken, Tweelingmeisjes op de Nieuwmarkt (1956) Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken, collectie Stedelijk Museum Amsterdam.

Voor sommige bezoekers was het een weerzien met geliefd werk, voor anderen de ontdekking van een groot fotograaf. “Het is opvallend hoeveel jongeren echt fan zijn van Ed van der Elsken”, aldus Hripsimé Visser, conservator fotografie en samensteller van de tentoonstelling. “In deze tijd van perfecte selfies zijn ze ook echt onder de indruk van zijn directe en ongepolijste straatfotografie. Ed wist altijd perfect de Zeitgeist te tonen. Kennelijk sluit dat weer perfect aan bij de huidige tijdgeest en is zijn werk nog altijd heel actueel.”

Van 13 juni tot en met 24 september krijgen ook Franse fotografieliefhebbers de kans het werk te zien. Museum Jeu de Paume in Parijs brengt de tentoonstelling onder de titel Ed van der Elsken – La vie folle (het gekke leven). Het Stedelijk spreekt van “een mooie thuiskomst, gezien de doorbraak die hij in 1956 als jonge fotograaf had met het invloedrijke fotoboek Een Liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés”.

Behalve in Jeu de Paume krijgt Van der Elskens werk ook een plek in Gare Saint-Lazare, het op één na grootste trein- en metrostation van Frankrijk. Daar zullen 32 werken van de Nederlandse fotograaf te zien zijn, in een mix van blow ups en kleiner formaat.

De tunnels vormen de achtergrond voor de series straatfotografie die hij in Amsterdam en Japan maakte. In de rest van het station hangt een diverse mix van zijn werk, waaronder foto’s die niet in de tentoonstelling te zien zijn. Zo kan het Franse publiek op nog bredere schaal kennismaken met het werk van Ed van der Elsken.

Ed van der Elsken – La vie folle, 13 juni t/m 24 september in Jeu de Paume, Parijs

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share