Geen categorie

Originele prent voor 50.000ste bezoeker Escherexpositie

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Iets meer dan een maand na de opening van Escher op reis ontving het Fries Museum in Leeuwarden vandaag de 50.000ste bezoeker. En die kreeg wel een heel bijzondere verrassing. Julie en Robert Bloemer mochten een originele prent van Escher mee naar huis nemen.

Bomen en dieren (1953) © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com.

“Fantastisch, het werk krijgt een mooi plaatsje bij ons thuis”, aldus een blije Julie Bloemer. “Ik ben bovendien jarig vandaag dus dit is wel heel bijzonder!” Het gaat om de prent Bomen en dieren uit 1953.

De expositie bestaat uit tachtig originele prenten van de in Leeuwarden geboren M.C. Escher. Samen tonen ze zijn ontwikkeling van een technisch bekwame graficus tot een wereldberoemd kunstenaar.

De tentoonstelling staat stil bij de invloed van de locaties waar Escher tijdens zijn leven verbleef. Als jonge kunstenaar reisde hij naar Italië, waar hij zijn gelukkigste jaren doorbracht. Een serie prenten van Italiaanse dorpjes en zijn donkere werken van Rome bij nacht laten zien dat hij onder invloed van het landschap experimenteerde met opvallende perspectieven en beeldcompilaties.

Zaaloverzicht. Foto: Ruben van Vliet.

Terug in Nederland verwerkte hij al deze ervaringen en indrukken tot complexe mathematische beelden en onmogelijke werelden. In Metamorphose II is bijvoorbeeld het havenstadje Atrani verwerkt.

Escher op reis is populair. Uit publieksonderzoek blijkt dat bezoekers de tentoonstelling vooralsnog met gemiddeld een 8,4 beoordelen. Van de bezoekers komt 96% speciaal daarvoor naar het museum.

Vanwege de aanhoudende belangstelling heeft het Fries Museum onlangs zijn openingstijden verruimd. Het museum is nog tot het einde van de tentoonstelling op 28 oktober een uur eerder open; vanaf 10 uur. Om te voorkomen dat mensen lang in de rij voor de kassa moeten staan, adviseert het Fries Museum om via de website online tickets te kopen.

Escher op reis, 28 april t/m 28 oktober 2018 in het Fries Museum, Leeuwarden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share