Geen categorie

Fotocollectie Wereldmuseum naar Nederlands Fotomuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Het Wereldmuseum Rotterdam heeft zijn fotocollectie, die behoort tot de drie belangrijkste volkenkundige fotoverzamelingen van Nederland, overgedragen aan het Nederlands Fotomuseum. De verhuizing van circa 120.000 historische en hedendaagse afdrukken, negatieven, mammoetfoto’s, fotoalbums en prentbriefkaarten naar de overkant van de Maas is deze maand succesvol voltooid.

© E.S. Curtis, The Vanishing Race (1904) | Nederlands Fotomuseum / collectie Wereldmuseum.

De fotocollectie van het Wereldmuseum bevat historisch materiaal, van het Haringvliet in Rotterdam tot aan Paaseiland, dat is verzameld door negentiende- en twintigste-eeuwse Nederlandse wereldreizigers, en bevat opnamen van befaamde fotografen als Eward Sheriff Curtis, Carleton Watkins, Felice Beato, Sebastiao Salgado, Graciela Iturbide en David Goldblatt.

De overdracht, die in één jaar is gerealiseerd, betekent voor het Nederlands Fotomuseum een verrijking van de collectie die bestaat uit ruim 130 archieven van Nederlandse fotografen. De collectie van het Wereldmuseum bevat veel werk van vroege amateurfotografen. Dit werk is in het Nederlands Fotomuseum, een van de weinige Nederlandse foto-instellingen met brede aandacht voor amateurfotografie, goed op zijn plaats.

Het Wereldmuseum behoudt toegang tot de collectie en is met de verhuizing verzekerd van specialistische zorg en een goede ontsluiting van hun fotocollectie. Bovendien beschikt het Nederlands Fotomuseum over goed geklimatiseerde depots. Het Nederlands Fotomuseum beschrijft de foto’s en digitaliseert op dit moment een topselectie van ruim 900 foto’s die dit najaar voor het eerst voor iedereen toegankelijk zijn via de online beeldbank van het museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share