Geen categorie

Breitner: pionier van de straatfotografie

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

George Hendrik Breitner (1857-1923) is vooral bekend als een eigenzinnige schilder van stadsgezichten, naakten en genrestudies. Hij was echter ook fotograaf en legde in die hoedanigheid het leven in Amsterdam en andere grote steden als Parijs vast. De Kunsthal toont in samenwerking met het Rijksmuseum een selectie foto’s die hij rond 1900 maakte.

George Hendrik Breitner, Oudezijds Achterburgwal, 1894-1898, gelatine zilverdruk, 260 x 372 mm, collectie Rijksmuseum Amsterdam.

Breitner begon rond 1889 te fotograferen. Als een van de eersten verkende hij de mogelijkheden van de toen net geïntroduceerde handcamera’s, die gemakkelijk en onopvallend gehanteerd konden worden. Hij fotografeerde in de snel veranderde, dynamische stad het leven op straat, gewone voorbijgangers, dienstmeisjes en arbeiders. Pionier van de straatfotografie toont veel stadsgezichten en beelden van het straatleven in Amsterdam en Parijs.

De expositie toont Breitner als een van de interessantste fotografen van zijn tijd, met persoonlijke en moderne stijl. Hij maakte veel snapshot-achtige foto’s op straat en intieme opnamen in familiekring. Zijn foto’s zijn minder statisch dan die van de beroepsfotografen in zijn tijd. Breitner brak met alle geijkte voorschriften en experimenteerde met verschillende technieken. Hij koos zeer hoge of zeer lage standpunten, fotografeerde tegen het licht in en slaagde de levendigheid van de grote stad in beeld te brengen met opzettelijk bewogen foto’s.

George Hendrik Breitner – Pionier van de straatfotografie, t/m 16 september in Kunsthal Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share