Geen categorie

Al ruim 25.000 bezoekers voor Painting Canada

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Tom Thomson, The Pointers, 1916-1917, olieverf op doek, Hart House Permanent Collection, University of Toronto.

Sinds de opening op 29 juni hebben al ruim 25.000 mensen de tentoonstelling Painting Canada in het Groninger Museum bezocht. De tentoonstelling biedt een overzicht van de bijzondere schilderkunst van de Group of Seven, een kunstenaarsgroep die aan het begin van de twintigste eeuw in Canada ontstond en tot ongeveer 1933 bleef bestaan.

Een aantal jaren voordat de Group of Seven in 1920 in het leven werd geroepen, kwam in Canada een schilderkunst tot bloei die vooral de ongerepte schoonheid van het eigen land centraal stelde. Dit gebeurde in kleurrijke doeken met eindeloze bossen, bergketens en meren. Aanleiding voor de oprichting van de Group of Seven was het vroegtijdig overlijden van Tom Thomson (1877-1917). Hij wordt als inspirator in een adem genoemd met de leden van het eerste uur, zoals Lawren Harris, Arthur Lismer, J.E.H. Mac Donald, A.Y. Jackson, Frank Johnston, F. H. Varley en Franklin Carmichael.

Het Groninger Museum toont meer dan 120 topstukken van deze kunstenaarsgroep, afkomstig uit belangrijke musea in Canada. De tentoonstelling Painting Canada – Tom Thomson and The Group of Seven reist door Europa en was eerder te zien in Londen en Oslo. In Groningen is ze nog te bezoeken tot en met 30 september.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share