Geen categorie

Snapshot

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

De eerste drie winnaars van de wereldwijde fotowedstrijd Take a Snapshot! van het Van Gogh Museum zijn bekend. De jury, met onder meer fotograaf Patricia Steur, selecteerde de winnaars uit honderden foto’s die vanuit 89 landen werden ingezonden in de categorie Familie en vrienden in Amsterdam.

Van links naar rechts: Dani Soares, Friends at the top of Amsterdam; Oskar Callejo, A nice morning at Museumplein; Taylor Hay, Family Reunion after 365 days.

Het museum heeft deze fotowedstrijd uitgeschreven in het kader van de tentoonstelling Snapshot. Schilders en fotografie 1888-1915, die daar nog tot en met 8 januari te zien is. Elke maand is er een ander thema: in november kan het publiek foto’s inzenden rondom het thema Stadsleven van Amsterdam en in december staat Poseren in Amsterdam centraal. Alle ingestuurde foto’s en de winnende foto’s krijgen een tijdelijk plekje in het museum. Voor de winnaars liggen prijzen klaar, waaronder een fotocamera.

Dani Soares (Brazilië) maakte volgens de jury met de foto Friends at the top of Amsterdam de beste snapshot. “De foto toont snelheid en is tegelijk vervreemdend door de voeten die door de lucht vliegen”, vindt jurylid Patricia Steur. “Die voeten staan voor vriendschap en een goede tijd in Amsterdam.”

De beste themafoto – A nice morning at Museumplein – werd ingezonden door Oskar Callejo (Spanje). Jurylid Edwin Becker, conservator van het Van Gogh Museum: “Deze foto geeft op een verrassende en intieme manier het thema weer: we zien op een zonnige morgen spelende kinderen aan de rand van de vijver op het Museumplein. De uitsnede is bijzonder geslaagd: het vlak bijna leeg met alleen de rimpeling van het water, terwijl de kinderen op de smalle strook aan de linkerkant staan naast een volwassene die afgesneden wordt.”

De publieksprijs is voor de foto Family Reunion after 365 daysvan Taylor Hay uit de Verenigde Staten. Deze foto heeft de meeste stemmen gekregen van de ruim 25.000 Facebook-fans van het Van Gogh Museum. Taylor Hay over zijn winnende foto: “Tijdens mijn wereldreis woonde ik tijdelijk in Amsterdam. Hier zag ik mijn moeder voor het eerst na een jaar reizen, een heel bijzonder moment voor me!”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share