Geen categorie

Beelden in Leiden, leuk tussendoortje

0 0
Read Time:2 Minute, 22 Second

Recensie

Het is mooi als kunst je op het verkeerde been zet. Een sculptuur op de openluchtexpositie Beelden in Leiden heeft van achteren een ietwat demonische uitstraling. Met zijn zwarte vleugels lijkt hij regelrecht uit de hel te komen. Toch gaat het hier ‘slechts’ om Batman, blijkt als we zijn gezicht zien.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Robbert Pauwels, Geen hoop noch angst (detail).

Kunstenaar Robbert Pauwels haalde zijn inspiratie voor dit beeld in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. Daar zag hij een vijfduizend jaar oud beeldje van Anubis, de Egyptische god van de onderwereld. De grote oren van de jakhals deden hem denken aan Batman, waarna hij beide iconische figuren samenbracht in één beeld.

Beelden in Leiden heeft drie locaties: de Hooglandse Kerkgracht (waar het genoemde beeld van Pauwels staat); het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het RMO. In het museum passeert Anubis nog een keer de revue, in de vorm van een beeld van Camile Smeets. De god is ditmaal herkenbaarder, maar komt wel met een twist. Een vrouw met een hondenkop zit bovenop een ander hondachtig figuur.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Camile Smeets, Poortwachter.
Lillian Vlaun, Vessel.
Bastienne Kramer, Idols XS Paris (detail).

De beelden in het RMO hebben allemaal een link met de geschiedenis en de eeuwenoude museumcollectie. Speciaal voor de tentoonstelling breidde Bastienne Kramer haar doorlopende serie Idols XL/XS Paris uit met minibeeldjes gebaseerd op sculpturen uit het museum. Aan de wand prijken enkele tientallen piepkleine porseleinen vrouwfiguren. Daarmee becommentarieert ze afbeeldingen van vrouwen uit de (recente) geschiedenis.

Rein Verhoef, Untitled (met op de achtergrond Rebirth Magick van Camile Smeets).

Het Rijksmuseum van Oudheden speelt dit jaar niet voor niets een belangrijke rol tijdens Beelden in Leiden. Het museum viert zijn tweehonderdste verjaardag en de organisatie springt daarop in met het thema Concepts of Time. Alle deelnemende kunstenaars laten zich in meer of mindere mate inspireren door dat wat geweest is.

Met hun oog gericht op het verleden maakten ze nieuwe creaties voor de beeldententoonstelling. Ze variëren van een reusachtige ‘gelijmde’ vaas tot twee hedendaagse Tikibeelden en van een fontein tot een gigantische schenkkan.

De werken mogen dan groot zijn, met tien sculpturen op de gratis toegankelijke hoofdlocatie is Beelden in Leiden zelf nogal bescheiden van omvang. Maar als je toch in Leiden bent op een mooie dag, is de expositie een leuk tussendoortje.

Beelden in Leiden, t/m 5 augustus, Hooglandse Kerkgracht, Leiden (t/m 2 september ook in galerie en voorterrein van het LUMC en t/m 9 september in Rijksmuseum van Oudheden, Leiden)

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share