Geen categorie

Koning aanwezig bij heropening Mauritshuis

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Nieuws

Koning Willem-Alexander woont vrijdagavond 27 juni de heropening bij van het Mauritshuis in Den Haag. Het museum aan de Hofvijver is de afgelopen twee jaar volledig gerenoveerd en uitgebreid.

Paulus Potter (1625-1654), De stier, 1647, olieverf op doek, Mauritshuis, Den Haag.

Door de verbouwing is de hoofdingang van het museum weer naar het voorplein verplaatst. Een ondergrondse foyer verbindt het oude gebouw met een nieuw pand aan de overzijde van de straat. In dit nieuwe gedeelte bevinden zich de tentoonstellingsruimte, het museumcafé, de museumwinkel, een educatieve werkplaats en een bibliotheek.

Door de renovatie ligt het uiterlijk van het oude gebouw weer dichter bij het oorspronkelijke ontwerp van de zeventiende-eeuwse architect Jacob van Campen. Het vernieuwde museum is een ontwerp van Hans van Heeswijk.

De collectie van het Mauritshuis bestaat uit werken van Nederlandse en Vlaamse schilders uit de Gouden Eeuw. Topstukken zijn onder meer Meisje met de parel van Vermeer, De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt en Het puttertje van Fabritius. De kern van de verzameling bestaat uit schilderijen die ooit eigendom waren van stadhouder Willem V, Prins van Oranje-Nassau. Koning Willem I droeg de collectie over aan de Nederlandse Staat.

De openingstentoonstelling van het Mauritshuis  vertelt het verhaal van de historie van het monumentale pand en zijn bewoners. De eerste bewoner was graaf Johan Maurits van Nassau Siegen. In 1822 werd het een openbaar museum. Het museum is op 27 juni tot middernacht gratis toegankelijk voor publiek.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share