Geen categorie

Op reis door Europa met David Bade

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Expositie

Kasteel het Nijenhuis presenteert aan de vooravond van de Europese verkiezingen een tentoonstelling van David Bade rond het thema Europa. De op Curaçao geboren kunstenaar neemt de bezoekers mee op een reis door het Europa van verleden en heden.

David Bade, Powerplay, 2009, acryl op doek.

Bade (1970) kreeg de vrije hand in het Nijenhuis, een plek waar net als vele andere buitenhuizen van oudsher politieke ideeën ontstonden. In elke kamer van het kasteel behandelt hij een onderwerp dat letterlijk of overdrachtelijk aansluit bij de oorspronkelijke functie. In de eetzaal gaat het over voedsel en gerechten, maar ook over eten als een daad van verovering, van opsouperen en verteren en de onvermijdelijke stank daarna. In de bibliotheek figureren de geleerden van Europa, de filosofen en rederijkers, kerkvaders en reformatoren, humanisten en anti-globalisten. Er wordt veel gepraat en weinig geluisterd.

David Bade, Symboolfunctie, 2014, acrylverf op papier.

De gangen en tussenruimtes van het kasteel lenen zich bij uitstek voor het verbeelden van de vele migratiestromen die Europa tot op de dag van vandaag kenmerken. Gelukszoekers en vluchtelingen worden voortgedreven als vee. Mensen botsen hard op elkaar of wachten angstig en onwetend op wat komen gaat. In donkere achterkamertjes worden verboden afspraken gemaakt. Daar klinkt oorverdovend de stille diplomatie en is don’t ask, don’t tell de mores.

Hoofdtoneel is als vanzelfsprekend de grote zaal, voor de gelegenheid getransformeerd tot een casino. Hier gaan de leiders van nu met kopstukken uit de Europese geschiedenis vrijwillig of zo nodig gedwongen in groepstherapie. Hier wordt gesproken en vergaderd, gebluft en gegokt, bedrogen en gevochten en met geld gesmeten. Verliezers worden winnaars en winnaars worden verliezers.

Europe me – Op reis door Europa met David Bade, t/m 28 september in Kasteel het Nijenhuis, Heino/Wijhe

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share