Geen categorie

Mesteren, spannend vader-zoondrama in kunstwereld

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Recensie

De succesvolle en beroemde kunstenaar Simon krijgt in de nieuwe Deense film Mesteren de schrik van zijn leven wanneer blijkt dat zoon Caspar, die hij al jaren niet had gezien, over evenveel talent beschikt. Als deze plotseling ten tonele verschijnt, voelt vader zich bedreigd. Hij moet opeens de aandacht delen; iets wat hij niet gewend is.

Tekst: Evert-Jan Pol

Sill uit Mesteren, met Søren Malling als Simon.

Voor de egocentrische kunstenaar is het een grote schok dat hij niet langer het middelpunt van zijn eigen wereld is. Caspar is jonger en knapper dan zijn vader en als graffitikunstenaar The Ghost is hij ook nog eens wereldberoemd. Dat Simons mooie vrouw, zijn prachtige minnares en zijn galeriehouder Caspar heel interessant vinden, helpt niet echt.

Simon vertrouwt zijn zoon niet. Is hij uit op aandacht, vaderliefde of wraak? Al dat wantrouwen brengt spanningen met zich mee die de hernieuwde band tussen vader en zoon flink op de proef stellen.

Na The Square is Mesteren de tweede film over de Scandinavische kunstwereld die de Nederlandse bioscopen in korte tijd bereikt. Maar ze konden niet méér van elkaar verschillen. Waar eerstgenoemde een absurdistische satire is, is de laatste een tragikomisch familiedrama.

Mesteren (Deens voor de meester) gunt ons ook een blik in die kunstwereld, en dan met name in het atelier. Simon weet zich omringd door veel jonge assistenten die hem al het werk uit handen nemen, zo lijkt het. Hij is inmiddels meer bedenker dan uitvoerder, maar krijgt wel alle lof. Daarmee kan de film ook als kritiek op die kunstenaarspraktijk worden gezien.

Søren Malling (bekend van The Killing, Borgen en meer recent Dicte) speelt een van zijn leukste rollen tot nu toe. Hij is zeer amusant als de flamboyante Simon, die zich graag in pyjama’s hult – zelfs in het openbaar. Onder regie van Charlotte Sieling nemen hij en Jakob Oftebro (Caspar) de kijker van dit spannende drama in vlot tempo mee naar een kunstzinnige climax.

Mesteren, vanaf vandaag te zien in de bioscopen

Waardering: @@@@@@@@@@


Maak kans op gratis kaarten!

De Digitale Kunstkrant mag 4 keer 2 kaarten weggeven voor Mesteren. Wil je kans maken op 2 kaarten?

Stuur dan uiterlijk woensdag 24 januari een e-mail naar info@digitalekunstkrant.nl, onder vermelding van Kaarten Mesteren.

Onder alle inzenders verloten we 4 keer 2 kaarten.


 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share