Geen categorie

Onder de mensen

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second
‘Harm’ Henrick Kamerlingh Onnes, Kamperen in de duinen, 1943.

Schilder Harm Kamerlingh Onnes (1893-1985) haalde zijn inspiratie veelal uit het dagelijkse leven. In zijn schilderijen legde hij allerlei gebeurtenissen vast, vaak met mensen in de hoofdrol. De verkoopexpositie Onder de mensen in het filiaal van kunsthandel Simonis & Buunk in Ede toont een selectie uit zijn werk.

Kamerlingh Onnes kwam uit een familie van kunstenaars en wetenschappers. Zijn oom Heike Kamerlingh Onnes won in 1913 de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Harm koos niet voor de wetenschap, maar legde zich net als diens vader Menso toe op het schilderen. In het begin van zijn carrière (1915 tot 1925) had hij nog een abstracte schilderstijl, maar later kwamen er alleen nog figuratieve voorstellingen uit zijn penseel.

Kleine pantomimes noemde hij die zelf. Vaak zijn deze voorstellingen vermakelijk en aandoenlijk, en vrijwel altijd staat het dagelijkse leven centraal. In felle kleuren schilderde hij mensen op straat, in het park, op een mooie dag langs de waterkant of op Terschelling, waar hij een zomerhuisje had.

Zijn schilderijen worden op de tentoonstelling afgewisseld met werk van kunstenaars als Schelfhout, Kirchner, Sluijters, Charley Toorop, Zoetelief Tromp, Roelofs, Mauve, Isaac Israels en Appel. De overeenkomsten en contrasten tussen de verschillende werken maken Kamerlingh Onnes’ originele kijk op het leven om hem heen nog eens extra duidelijk.

Onder de mensen, t/m 15 augustus bij kunsthandel Simonis & Buunk, Notaris Fischerstraat 27, Ede

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share