Geen categorie

Museum Prinsenhof Delft koopt Delfts topstuk

0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

Museum Prinsenhof Delft is er in geslaagd om op kunstbeurs Tefaf in Maastricht een zeldzaam zeventiende-eeuws historiestuk van Cornelis Jacobsz. Delff te kopen. Delff schilderde De droom van Jacob rond 1605 in Delft.

Het schilderij toont het verhaal van de Bijbelse figuur Jacob die in een droom een ladder zag die tot aan de hemel reikte. Op de voorgrond van het schilderij ligt de slapende Jacob in een bosrijk landschap. Daarachter is zijn visioen van een wolkenladder vol engelen weergegeven.

De maker, Cornelis Jacobsz. Delff (1571-1643) was een telg uit de beroemde Delftse schildersfamilie waarvan Museum Prinsenhof Delft al verschillende werken bezat. Vier van de vijf Delftse schuttersstukken in de collectie zijn door verschillende leden van de familie Delff geschilderd. Alleen van Cornelis ontbrak nog een representatief werk.

Cornelis Jacobsz. Delff, De droom van Jacob, ca. 1605, olieverf op doek, Museum Prinsenhof Delft.

Nadat hij bij zijn vader Jacob Willemsz. Delff I in de leer was geweest, vertrok Cornelis rond 1590 naar Haarlem. Daar raakte hij beïnvloed door het Hollands maniërisme van Cornelis Cornelisz. van Haarlem. Terug in Delft legde Delff zich vooral toe op het schilderen van keukenstillevens. De droom van Jacob vormt hierop een uitzondering.

Het schilderij maakte deel uit van een ensemble van vier werken gewijd aan Jacob, die in 1653 in bezit waren van de Delftse burgemeester Joost Jacobsz. van Adrichem. Het werk is zowel vanuit kunsthistorisch als cultuurhistorisch perspectief van bijzondere betekenis voor Delft, aldus Museum Prinsenhof Delft in het persbericht. Het stuk krijgt een plek in de vaste presentatie waarin het museum het komende jaar extra aandacht wil schenken aan de Delftse meesters van de Gouden Eeuw.

Het schilderij was voor het laatst in 1980 gesignaleerd op een veiling in New York en verbleef sindsdien in een Amerikaanse privécollectie. Een aantal weken voor de opening van de Tefaf werd duidelijk dat kunsthandel Lawrence Steigrad Fine Arts het werk op de beurs zou aanbieden.

Het museum benaderde daarop het Mondriaan Fonds en het VSBfonds, die de aankoop met een substantiële bijdrage steunden. Ook de Vereniging Vrienden van het Prinsenhof (VVP) zegde financiële steun toe. Fonds 1818 besloot vervolgens om de bijdrage van de VVP te matchen, waarmee de aankoop binnen handbereik kwam en nog voor het sluiten van de beurs succesvol kon worden afgerond.

“Aankopen van belangrijke werken van Delftse meesters uit de Gouden Eeuw op de internationale kunstmarkt gaan steevast het beperkte aankoopbudget van Museum Prinsenhof Delft te boven”, vertelt museumdirecteur Janelle Moerman. “De bijdrage van het publieke Mondriaan Fonds fungeert dan als een onmisbaar vliegwiel op basis waarvan ook private fondsen hun steun toezeggen.”

Zie ook: Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch koopt ‘uniek’ bord Jean Cocteau

Zie ook: Singer Laren koopt schilderij Herman Kuijt op Tefaf

Zie ook: Bonnefantenmuseum doet 2 aankopen op Tefaf

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share