Geen categorie

Aanstekelijke zoektocht naar Picasso

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Het was misschien wel een van de mooiste programma’s die de afgelopen tijd te zien waren op de Nederlandse televisie: Krabbé zoekt Picasso. In acht afleveringen bezoekt acteur en beeldend kunstenaar Jeroen Krabbé locaties waar Pablo Picasso woonde en werkte.

Door: Evert-Jan Pol

Fragment uit Krabbé zoekt Picasso.

In zijn rode volvo reist hij stad en land af, op zoek naar de man die uit zou groeien tot een van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw. Met kunstboeken loopt hij door de straten, naar de plekken die belangrijk waren voor Picasso. Op een locatie aangekomen, slaat hij een boek open, toont afbeeldingen van schilderijen en tekeningen en begint vol enthousiasme te vertellen. “Dat is toch leuk!”

Juist dat enthousiasme is de kracht van de documentaireserie. De manier waarop Krabbé vertelt, werkt aanstekelijk. Het liefst springt de kijker direct in zijn rode volvo, of op zijn zwarte fiets om mee te zoeken.

Een ander sterk punt is het spontane karakter van het programma. “Gaan we erheen?” vraagt de interviewster tijdens een gesprek over Picasso’s meesterwerk Guernica. “Dan moeten we ver weg”, antwoordt Krabbé. En dus rijdt de rode volvo van Frankrijk naar Madrid, naar Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía aldaar. Uiteraard is die aflevering – nummer 6 – van A tot Z uitgeschreven, maar de kijker wil direct geloven dat het plan om naar Madrid af te reizen ontstond in de verfwinkel waar het gesprek plaatsvond.

De interviewster draagt eveneens bij aan de bijzondere sfeer. Voortdurend buiten beeld stelt ze, schijnbaar onbevangen, vragen die de toeschouwer ook had kunnen stellen. Waarna Krabbé, bladerend door zijn boeken, de boeiendste verhalen vertelt.

Fragment uit Krabbé zoekt Picasso, met Jeroen Krabbé voor Guernica.

Hij schetst een vrij onthutsend beeld van de geniale kunstenaar. Pablo Picasso was, zachtjes uitgedrukt, geen fijn heerschap, blijkt in elke aflevering opnieuw. Hij beduvelde zijn vrienden en bedroog zijn vrouwen bij de vleet. Maar zijn soms minder frisse gedrag vergeven we hem graag, mede dankzij het enthousiasme van de verteller.

Na acht afleveringen en vele kilometers eindigde de zoektocht gisteravond. Maar niet getreurd: de hele serie is online terug te kijken, op de site van de NPO. Daar is ook de voorganger, Krabbé zoekt Van Gogh, nog te zien.

En gelukkig gaat Krabbé voor een volgende serie wederom op zoek naar een andere kunstenaar. Wie dat is, blijft nog even geheim. Maar ik verheug me alvast op die nieuwe zoektocht.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Aanstekelijke zoektocht naar Picasso

  1. Hele leuke, vrolijke en goed gemaakte serie over een interessante kunstenaar. Zeker de moeite waard om nog een keer terug te kijken.
    Zie ook mijn blog over Picasso museum in Malaga.

Comments are closed.