Geen categorie

Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch koopt ‘uniek’ bord Jean Cocteau

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch kocht deze week een bord van Jean Cocteau (1889-1963) op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht. De Franse kunstenaar beschilderde Chèvre-Pied Boudeur (De Pruilende Satyr) uit 1958 met email en kleurkrijt. Het toont een satyr, een vrolijk en ondeugend boswezen, volgeling van de vruchtbaarheidsgod Dionysos.

Jean Cocteau, Chèvre-Pied Boudeur, 1958, Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch.

Jean Cocteau staat bekend om zijn vlotte, virtuoze tekenstijl, waarvan dit werk een goed voorbeeld is. Aangezet door zijn vriend Pablo Picasso begon hij in de jaren vijftig met het beschilderen van keramiek. Veel van zijn werken werden in oplage uitgebracht en hiervan bezit het museum al verschillende exemplaren.

Volgens het museum is De Pruilende Satyr bijzonder, omdat het bord een ‘kunstenaarsexemplaar’ is: door de kunstenaar zelf beschilderd als voorbeeld voor een editie. “Dit maakt het werk uniek: de hand van de kunstenaar is zichtbaar in de frisse uitwerking en de tekenachtige stijl.”

Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch had al vijf keramische werken en zes sieraden van Cocteau in de collectie. Er miste echter nog een eigenhandig werk en ook het thema van de satyr was nog niet vertegenwoordigd. De nieuwe aanwinst is direct het belangrijkste werk van Cocteau in het museum.

De veelzijdige Jean Cocteau was behalve schilder en tekenaar ook dichter, schrijver en filmmaker . Hij schreef het beroemde toneelstuk La Voix Humaine uit 1930 en maakte in 1946 de film La Belle et la Bête (Beauty and the beast), die geldt als een van de mooiste fantasyfilms aller tijden.

Zie ook: Museum Prinsenhof Delft koopt Delfts topstuk

Zie ook: Singer Laren koopt schilderij Herman Kuijt op Tefaf

Zie ook: Bonnefantenmuseum doet 2 aankopen op Tefaf

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share