Geen categorie

Rijksmuseum restaureert Nachtwacht op zaal

0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Het Rijksmuseum start in juli 2019 met het grootste onderzoek ooit naar De Nachtwacht van Rembrandt. Vervolgens wordt het schilderij gerestaureerd. Dit alles gebeurt op zaal, voor het oog van het publiek.

Rembrandt van Rijn, De Nachtwacht, 1642, Rijksmuseum.

De onderzoekers willen weten waarom er veranderingen optreden op het schilderij. Het hondje rechtsonder is bijvoorbeeld wit uitgeslagen. Het uitgebreide onderzoek is noodzakelijk om het beste behandelplan te kunnen bepalen. Het bestaat onder meer uit hoge-resolutiefotografie en zeer geavanceerde computeranalyse.

Het museum kan op die manier het schilderij minutieus in beeld brengen en niet alleen de oppervlakte van het schilderij onderzoeken, maar alle lagen van het schilderij bestuderen, van vernis tot doek. Het is meer dan veertig jaar geleden dat de laatste grote restauratie van De Nachtwacht plaatsvond. Die vond plaats naar aanleiding van een aanval met messteken in 1975.

Het hondje op De Nachtwacht.

Om de onderzoekers en later de restaurateurs ongestoord hun werk te kunnen laten doen plaatst het museum komende zomer een soort vitrine om De Nachtwacht. Die is ontworpen door de Franse architect Jean Michel Wilmotte en is gemaakt van helder glas. Hierdoor kan de bezoekers alles op de voet te volgen en blijft De Nachtwacht zichtbaar. Ook is het proces wereldwijd online te zien.

“De Nachtwacht is een van de beroemdste schilderijen ter wereld en het is de taak van het Rijksmuseum om er zo goed mogelijk voor te zorgen”, aldus Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum. “De Nachtwacht is van iedereen en daarom voeren we het onderzoek en de restauratie uit in het museum, op zaal, en is het proces voor iedereen online te volgen, waar je ook bent.”

Directeur Taco Dibbits bij De Nachtwacht. Foto: Rijksmuseum.

In het Rijksmuseum is veel ervaring en kennis opgedaan met het restaureren van schilderijen van Rembrandt. Vorig jaar nog werd de restauratie van Rembrandts Marten en Oopjen afgerond. Het onderzoeksteam dat aan De Nachtwacht werkt, bestaat uit onderzoekers, conservatoren en restauratoren van het Rijksmuseum. Voor het onderzoek werkt het Rijksmuseum nauw samen met musea en universiteiten in binnen- en buitenland.

De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren, zoals De Nachtwacht officieel heet, is Rembrandts meest ambitieuze schilderij. Hij voltooide het in 1642 in opdracht van de schutters van het Amsterdamse Kloveniersgilde. Het is zijn enige schuttersstuk en geroemd vanwege de levendige en gedurfde compositie, waarin de schutters niet alleen zijn geportretteerd, maar bovendien ‘in beweging’ zijn afgebeeld.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share