Geen categorie

Rijksmuseum betaalt 22 miljoen voor sculptuur

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Nieuws

Het Rijksmuseum heeft gisteren op een veiling bij Christie’s New York een bronzen Atlas van Adriaen de Vries (ca. 1556-1626) gekocht. Het beeld kostte omgerekend 22,5 miljoen euro. Dit bedrag is een veilingrecord voor een werk van deze kunstenaar, die ook wel de Nederlandse Michelangelo wordt genoemd.

Het beeld werd recent ontdekt in de tuin van Schloss St. Martin in het Oostenrijkse Graz. De sculptuur stond al zeker 300 jaar op een sokkel in het midden van het zwembad. Zonder dat iemand er iets over wist.

Adriaen de Vries (ca. 1556-1626), Atlas, 1626, collectie Rijksmuseum, Amsterdam.

Adriaen de Vries begaf zich in adellijke kringen. Hij werkte als beeldhouwer aan het hof van Charles Emmanuel, de hertog van Savoye in Turijn en ook aan het hof van de keizer Rudolf II in Praag. Deze stelde hem in 1601 als hofbeeldhouwer aan.

In de laatste periode van zijn leven had hij opdrachtgevers in verschillende steden in het Duitse Rijk en ook in Denemarken. Daar maakte hij een Neptunusfontein voor de tuin van het paleis van de Deense koning. Een van de beelden uit die fontein bevond zich al in het Rijksmuseum. De nu aangekochte sculptuur maakte De Vries in het laatste jaar van zijn leven. Het museum kon het kopen dankzij bijdragen van verschillende fondsen.

De laatste keer dat een belangrijk werk van De Vries werd geveild, was op 7 december 1989. Dansende Faun werd toen verkocht voor een kleine 9 miljoen euro, het oude veilingrecord voor de kunstenaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share