Geen categorie

Grootste expositie Ai Weiwei ooit

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Expositie

De grootste expositie van Ai Weiwei ooit opende vorige week in de Martin-Gropius-Bau in Berlijn. De Chinese kunstenaar toont zijn werk in achttien zalen. Een aantal stukken maakte hij speciaal voor deze tentoonstelling.

Ai Weiwei, Stools (Hocker), 2014, houten krukjes. Foto: Reschke, Steffens & Kruse, Berlin/Köln.

Ai Weiwei (1957) had in totaal 3.000 vierkante meter tot zijn beschikking en dat gaf hem de mogelijkheid enkele zeer uitgebreide werken te tonen. Zo is de gehele vloer van het atrium bedekt met één werk: Stools. De installatie bestaat uit zesduizend houten krukjes. Ook niet over het hoofd te zien is Very Yao, dat bestaat uit niet minder dan 150 hangende fietsen.

De fietsen van het in China populaire merk Forever verwijzen naar Yang Jia, die in de cel belandde omdat hij op een niet geregistreerde fiets had gereden. In de gevangenis zou hij zijn mishandeld en als vergelding daarvan zou hij later zes politieagenten hebben doodgestoken. Yang werd ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.

Ai Weiwei, Very Yao, 2009-2014, fietsen en aluminium. Foto: Mathias Völzke.

Very Yao is een van de werken waarmee Ai kritiek levert op het Chinese rechtssysteem, dat hem ook persoonlijk raakte. Begin april 2011 werd hij gearresteerd op de luchthaven van Beijing, vlak voordat hij naar Hongkong wilde vliegen. De officiële aanklacht luidde belastingontduiking, maar alom wordt aangenomen dat zijn kritische houding tegenover China een belangrijke rol speelde. Na 81 dagen kwam hij vrij, maar sindsdien mag hij zijn vaderland niet meer verlaten.

Enkele creaties refereren aan zijn persoonlijke situatie. De installatie 81 gaat bijvoorbeeld over de periode die hij in de gevangenis doorbracht. Hij liet zijn cel op ware grootte nabouwen. De handboeien die hij droeg maakte hij ook na, maar dan wel van jade (Jade Handcuffs).

Ai gaf zijn expositie in de Martin-Gropius-Bau de titel Evidence (bewijs) mee. De kunstwerken kunnen gezien worden als zijn bewijs van misstanden in China.

Ai Weiwei – Evidence, t/m 7 juli in Martin-Gropius-Bau, Niederkirchnerstraße 7, Berlijn, Duitsland

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share