Geen categorie

Een echte Navid Nuur voor € 1,05

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Nieuws

Iedereen die morgen tijdens de Museumnacht Amsterdam (en ook daarna) het Stedelijk Museum bezoekt, kan voor 1 euro en vijf centen een echte Navid Nuur bemachtigen. Daar staat namelijk de pas aangekochte Coin Press Machine van de kunstenaar. Wie er het genoemde bedrag in stopt, krijgt er een vervormd muntje van 5 eurocent met de vingerafdruk van Nuur voor terug.

 

Muntje uit Navid Nuurs Coin Press Machine, met de vingerafdruk van de kunstenaar. Foto: Gert-Jan van Rooij.
Muntje uit Navid Nuurs Coin Press Machine, met de vingerafdruk van de kunstenaar. Foto: Gert-Jan van Rooij.

 

De machine voorziet elke stuiver apart van een afdruk. Die is afhankelijk van hoe iemand de machine bedient. De Coin Press Machine nodigt uit tot interactie. Hij stimuleert de bezoeker na te denken over deze simpele financiële handeling.

En ook over wat machinale productie is in relatie tot het persoonlijke van het maken van kunst. De machine maakt het betaalmiddel tot een kunstobject, maar ontdoet het evengoed van zijn waarde. Nuur (1976) zet hiermee vraagtekens bij het idee van authenticiteit van kunst, maar ook bij de financiële waarde ervan: wat betaal je en wat krijg je ervoor terug?

Navid Nuur, Coin Press Machine, collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Courtesy: Navid Nuur en Martin van Zomeren, Amsterdam. Foto: Gert-Jan van Rooij.
Navid Nuur, Coin Press Machine, collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Courtesy: Navid Nuur en Martin van Zomeren, Amsterdam. Foto: Gert-Jan van Rooij.

De Coin Press Machine staat bij de ingang van het Stedelijk Museum, onder het bord met de tekst ‘begunstigers en sponsoren’, en dat is een bewuste keus. Het museum wil hiermee de complexe realiteit van het zelf geld verdienen illustreren. “Naast schenkingen kan iedereen een steentje bijdragen om het bestaansrecht van het instituut en de kwaliteit van de collectie te waarborgen, hoe klein deze bijdrage ook is”, vertelt Bart Rutten, hoofd collecties van het Stedelijk. “En het interessante is dat je er in dit geval zelf een ‘kunstwerk’ voor terugkrijgt.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share