Geen categorie

Singer Laren krijgt bloemen van Leo Gestel en Jan Sluijters

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second
Jan Sluijters, Korenbloemen met klaproos, 1910, olieverf op doek, Singer Laren, schenking Vereniging Rembrandt uit de nalatenschap van de heer C.C. Mout 2019.

Een bloemetje krijgen is altijd leuk. Museum Singer Laren kreeg er onlangs maar liefst twee, in de vorm van schilderijen dan. Het kreeg Korenbloemen met klaproos uit 1910 van Jan Sluijters en Leo Gestels Interieur uit 1912, met daarop een vaas met bloemen.

Korenbloemen met klaproos is een vroeg werk van Jan Sluijters. Verrijkt door verschillende verblijven in Parijs, het epicentrum van de vernieuwingen in de kunst, experimenteerde de kunstenaar er rond 1910 op los met licht en kleur. In dit Larense werk licht de donkere paarsblauwe achtergrond op door blauwgroene korenbloemen en dieprode klaprozen.

Interieur uit 1912 is volgens het museum een onbekend hoogtepunt uit het oeuvre van Leo Gestel (1881-1941). “Dit met bloemen en bloempatronen getooide interieur is een prachtig voorbeeld van de vlak decoratieve stijl van Leo Gestel, waarin hij tot een vereenvoudiging kwam van vormen en vlakken.”

Leo Gestel, Stilleven met rozen en peren, 1911, olieverf op doek, Singer Laren, schenking Collectie Nardinc.

Contouren doen denken aan het werk van Gauguin en Cézanne die Gestel beschouwde als “voormannen voor de nadien komende kunstuitingen”. Het tafelkleed, mogelijk naar ontwerp van Jaap Gidding, verleent het interieur een modern aanzien en typeert het vooruitstrevende Amsterdamse kunstmilieu waar Gestel deel van uitmaakte.

De twee nieuwe aanwinsten zijn nu te zien in de tentoonstelling Geschilderde bloemen, met daarin bloemschilderijen uit de eigen verzameling van Singer Laren. Het betreft een keuze van kunstwerken uit de periode van het Nederlandse impressionisme en modernisme.

De selectie varieert van roze en witte rozen van impressionist Evert Pieters tot dieprode pioenen van AmsterdamseSchool-schilder Floris Verster. Van paarse korenbloemen van de ultramoderne Jan Sluijters via de vlak-decoratieve rozen van Leo Gestel tot een enkele knalgele tulp van fauvist Kees van Dongen. De expressionistische witte cyclamen van Mommie Schwartz en andere BergenseSchool-kunstenaars benadrukken met hun contrastrijke beeldtaal vooral de vormen van plant en bloem.

Geschilderde bloemen, t/m 25 augustus in de tuinzalen van Singer Laren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share