Geen categorie

Museum restaureert helm met 3D-printer

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Nieuws

Een van de topstukken van Museum Het Valkhof is een Bataafse gezichtshelm uit de Romeinse tijd. Het masker werd in de jaren ‘90 gevonden in Nijmegen, maar miste een gedeelte van de linkerkant van het gezicht, waaronder het oor. Een 3D-printer bracht uitkomst.

Jarenlang was restauratie tijdrovend en daardoor kostbaar. Tot de komst van de 3D-printer. Met hulp van het Arnhemse bedrijf Arma Factory heeft het masker onlangs een nieuw oor gekregen. Voor het museum was het een primeur om 3D-scannen en 3D-printen toe te passen bij restauratie. Het resultaat is vanaf vandaag in het Nijmeegse museum te bewonderen.

Links: Het geprinte onderdeel. Rechts: Het eindresultaat. Foto's: Museum Het Valkhof.

De rechterkant van het masker is met behulp van een 3D-scanner in kaart gebracht. Die meetgegevens zijn in de computer ‘omgedraaid’ tot een linkerkant. Vervolgens kon dit ontwerp met behulp van een 3D-printer uitgeprint worden. De prints zijn vervolgens in het originele gezichtsmasker geplakt en van de juiste kleur voorzien. Het verschil tussen origineel en ‘print’ is volgens het museum nauwelijks te onderscheiden.

De gerestaureerde Bataafse gevechtshelm is zeldzaam. Archeologen hebben slechts vier exemplaren teruggevonden. Drie in Nijmegen en één in Xanten. Tot voor kort werd gedacht dat de helmen een ceremoniële functie hadden. Maar ze bestaan uit verschillende lagen metaal en zijn daardoor opvallend hard. Een pijl brengt nauwelijks schade aan. Daarom nemen deskundigen tegenwoordig aan dat de helmen wel degelijk gebruikt werden in een gevecht.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share