Geen categorie

Jan Kruis Museum geopend

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Tekenaar Jan Kruis (1933-2017) heeft dan toch eindelijk zijn eigen museum. Al sinds 2008 waren er plannen, maar die bleken steeds niet haalbaar. Na elf jaar opende vandaag in het Drentse dorp Orvelte het Jan Kruis Museum.

Zaal in het Jan Kruis Musuem. Foto: Stichting Jan Kruis Museum.

Stichting Jan Kruis Museum startte in december een crowdfundingsactie om het benodigde geldbedrag bijeen te krijgen. De gewenste 50.000 euro werd opgehaald en gemeente Midden-Drenthe en de Rabobank droegen bij met respectievelijk 25.000 en 15.000 euro.

In het Jan Kruis Museum is uiteraard de nodige aandacht voor Kruis’ bekendste creatie, de strip Jan, Jans en de Kinderen. Ook komen andere publicaties aan bod, zoals het door Kruis geïllustreerde boek Multatuli’s Woutertje Pieterse. “Ik denk dat veel mensen hier plezier aan gaan beleven en dat ze verrast worden, want er hangt hier veel werk dat niet bekend is”, vertelde Leontien Kruis, dochter van de tekenaar, aan RTV Drenthe.

Foto: Stichting Jan Kruis Museum.

Het museum bevindt zich in het gebouw waar eerder Apple Museum Nederland was gevestigd. Dat is inmiddels verhuisd naar Westerbork.

Dat het museum in Drenthe zou komen, lag voor de hand. Jan Kruis verhuisde in de jaren 70 met zijn gezin naar de noordelijke provincie. Rond dezelfde tijd verhuisden Jan Jans en de Kinderen ook naar Drenthe. De familie was namelijk gebaseerd op Kruis’ eigen gezin.

Het is fijn dat hij hier zijn eigen plekje heeft in Drenthe”, vindt Leontien Kruis. “We voelen ons ook echte Drenten en dit is een heel mooie plek.”

Jan Kruis Museum, Melkwegje 5, Orvelte

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share