Geen categorie

Koningin Máxima opent expositie Verboden porselein

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Koningin Máxima heeft vandaag in Museum Prinsenhof Delft de tentoonstelling Verboden porselein – Exclusief voor de keizer geopend. Zij deed dat door enkele tulpen in een blauw-witte bloemenpiramide te steken, een icoon dat symbool staat voor de connectie tussen Chinees porselein en Delfts blauw.

Koningin Máxima tijdens de opening van de tentoonstelling.

Aan het begin van de jaren tachtig van de 20ste eeuw werden in de Chinese stad Jingdezhen enorme hoeveelheden Ming-porselein opgegraven. De archeologische vondst zette de keramiekwereld op zijn kop: het ging om het allervroegste porselein dat speciaal voor de keizers van China werd vervaardigd. Het keizerlijk hof in Beijing bereikte het echter nooit. In Verboden porselein krijgen deze objecten na 500 jaar alsnog de aandacht die ze verdienen.

De tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar de keizerlijke porseleinovens in Jingdezhen. Hier werd bijna al het porselein voor het keizerlijk hof gemaakt. Uit archeologisch speurwerk blijkt hoe de ovens eruit moeten hebben gezien, welke productietechnieken werden gehanteerd en waarom er zoveel van het beste porselein ter wereld werd vernietigd.

Ook belicht de expositie de connectie tussen het Chinese porselein en Delfts blauw. De expositie voert vervolgens naar de Verboden Stad in Beijing, van waaruit de keizers hun rijk aanstuurden. Meer dan 120 objecten uit het Archeologisch Museum in Jingdezhen en enkele topstukken uit Nederlandse musea tonen hoe belangrijk porselein was bij religieuze rituelen aan het hof, en bij het uitdragen van politieke of kunstzinnige boodschappen door de keizers.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Keizerlijke vitrine.
Werk van Hans van Bentem.

“Deze schatten keizerlijk Mingporselein zijn nu voor het eerst in Europa te zien”, vertelt Janelle Moerman, directeur van Museum Prinsenhof Delft. “En niet toevallig in Delft. Er bestaat al eeuwenlang een bijzondere band tussen de wereldberoemde keramieksteden Jingdezhen en Delft. Die loopt als een rode draad door de tentoonstelling.”

De eeuwenoude kunstvorm is nog steeds springlevend is. Zes gerenommeerde kunstenaars uit China en Nederland bewijzen dat. Zij verbleven enkele weken in respectievelijk Delft en Jingdezhen om zich volledig onder te dompelen in en te laten inspireren door Delfts aardewerk en Chinees porselein. De kunstwerken die ze naar aanleiding van hun reizen maakten zijn te zien in de tentoonstelling.

Verboden porselein – Exclusief voor de keizer, 8 april t/m 3 september in Museum Prinsenhof Delft

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share