Geen categorie

Kunstkenner Pierre Janssen herleeft op tv en in 2 musea

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Tien jaar na zijn dood staat voormalig museumdirecteur en televisiepresentator Pierre Janssen weer volop in de belangstelling. Twee musea wijden een expositie aan hem en het televisieprogramma Andere Tijden staat vanavond geheel in het teken van deze opvallende kunstkenner.

Pierre Janssen, opname uit televisieprogramma AVRO Kunstgrepen, 1959-1975. Foto: Jan Bijvank.

Als presentator van Kunstgrepen, het allereerste televisieprogramma over kunst, wist Janssen (1926-2007) de mensen in de jaren zestig aan de buis te kluisteren. Het programma van de Avro trok gemiddeld twee miljoen kijkers. Met zijn lange, slungelachtige voorkomen, typische stemgeluid, en zijn handgebaren maakte hij kunst toegankelijk voor iedereen.

Stedelijk Museum Schiedam en Museum Arnhem eren Janssen met een dubbelexpositie. In beide musea was hij werkzaam. Hij was kunstjournalist toen hij in 1956 conservator werd bij Stedelijk Museum Schiedam. In zes jaar tijd kocht hij 26 werken van Karel Appel. In de tentoonstelling zijn die nu voor het eerst samen te zien.

Pierre Janssen richt een tentoonstelling in, het Stedelijk Museum Schiedam, 1958. Foto: Nico Naeff © Nederlands Fotomuseum, Rotterdam.

Van 1969 tot 1982 was hij directeur van Gemeentemuseum Arnhem (nu Museum Arnhem). Voor dat museum kocht hij veel werken van magisch-realisten.

Janssen zag kunst vooral als een middel om mensen te verbinden. “Ik wilde iets maken waar de mensen zonder moeite naar binnen gaan, waar ze het gevoel hebben ‘dit is van ons’”, zei hij bij zijn vertrek uit Schiedam. En daar slaagde hij in. In ‘zijn’ musea kwamen ‘gewone’ Schiedammers, ‘gewone’ Arnhemmers én hun kinderen. En ook sprak hij de doorgewinterde kunstliefhebbers aan. Tijdens lezingen en rondleidingen hingen mensen aan zijn lippen.

De dubbeltentoonstelling in Schiedam en Arnhem laat zien wie Janssen was, wat hij deed, welk werk hij aankocht en wat hem tot pionier maakte. De titel Pierre Janssen – In de greep van de kunst verwijst uiteraard naar het tv-programma waarmee hij landelijke bekendheid kreeg. In Kunstgrepen vertelde hij twaalf jaar lang – tussen 1959 en 1975 – over kunst. Voor veel mensen waren zijn verhalen een eerste kennismaking met kunst.

Andere Tijden over Pierre Janssen, vanavond, zaterdag 8 april, 21.20 uur op NPO2

Pierre Janssen – In de greep van de kunst, 8 april t/m 3 september in Stedelijk Museum Schiedam en 8 april t/m 15 oktober in Museum Arnhem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share