Geen categorie

BBC-programma vindt verloren gewaande Rubens

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Het Britse televisieprogramma Britains’s Lost Masterpieces heeft een verloren gewaand schilderij van de Vlaamse kunstenaar Peter Paul Rubens ontdekt. Dat schrijft de BBC, die de aflevering waarin het werk opduikt, komende woensdag uitzendt.

Presentator Emma Dabiri en kunsthistoricus Bendor Grosvenor bij de ontdekte Rubens. Foto: BBC.

Het gaat om een portret van de hertog van Buckingham uit de collectie van Glasgow Museums. Omdat een andere schilder de achtergrond later heeft overschilderd dachten deskundigen dat het hier om een kopie naar Rubens moest gaan. Dat Rubens de hertog had geportretteerd, was namelijk wel bekend, maar het resultaat werd als verloren beschouwd.

Na restauratie concludeerde Ben van Beneden, directeur van het Rubenshuis in Antwerpen dat het portret toch degelijk een echte Rubens is.

George Villiers, de eerste hertog van Buckingham was een vertrouweling van koning Jacobus I (James I) van Engeland, die van 1567 tot zijn dood in 1625 ook koning was van Schotland, als Jacobus VI. Hun relatie is voer voor discussie. Sommige deskundigen beweren dat Villiers en Jacobus in het geheim geliefden waren.

Kunsthistoricus Bendor Grosvenor, die het onderzoek in het programma leidde, vindt de ontdekking daarom van groot belang. “Het was enorm opwindend om een portret te ontdekken van zo’n belangrijk figuur uit de Britse geschiedenis, geschilderd door een van de grootste kunstenaars aller tijden.”

Tot de ontdekking door het BBC 4-programma hing het portret in Pollok House in Glasgow. Vanaf donderdag 28 september krijgt het een prominente plek in het Kelvingrove Art Gallery and Museum in diezelfde Schotse stad.

Britain’s Lost Masterpieces, woensdag 27 september om 22 uur op BBC 4

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share