Geen categorie

Openluchtmuseum toont canon van Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Tussen de bouw van de hunebedden en het heden gebeurde er heel veel in onze kleine landje, mooi en minder mooi. In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem komt dit vanaf morgen allemaal voorbij. In de nieuwe vaste tentoonstelling Canon van Nederland staat de Nederlandse geschiedenis centraal.

Canonwand.

De nieuwe presentatie, die tot stand kwam in nauwe samenwerking met het Rijksmuseum, toont hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis. Het museum wisselt daarin digitale media af met authentieke, historische objecten uit eigen collectie en bruiklenen uit Nederlandse collecties. En plaatst het ontstaan van Nederland in breder perspectief wat betreft zijn bevolking, klimaat en geografie. Zo komen het koloniale tijdperk en de culturele beïnvloeding door nieuwkomers als Romeinen, Portugese Joden, Hugenoten en twintigste-eeuwse immigranten aan bod.

Centraal staat Het Verhaal van Nederland, de nieuwe interactieve presentatie in de grote volledig heringerichte koepel. In filmische decors loopt de bezoeker door tien verschillende tijdvakken, opgebouwd uit fragmenten van historische gebouwen en monumenten. De vensters van de Canon van Nederland zijn in deze tien tijdvakken verwerkt met historische objecten, audiovisuele presentaties en games.

Het Verhaal van Nederland.

Het ‘hoofdstuk’ Nederland in Vogelvlucht plaatst de geschiedenis in de context van de ontwikkeling van het land Nederland. Zaalvullende projecties van kaartbeelden, luchtbeelden en infographics geven aan hoe het grondgebied en de demografie van Nederland vanaf de laatste IJstijd tot heden veranderden.

In de zaal Vensters op Vroeger is ruimte voor tijdelijke thematische tentoonstellingen met historische objecten. De objecten in deze tentoonstellingen zijn bruiklenen uit het Rijksmuseum en uit andere Nederlandse musea. Op een achttien meter lange en drie meter brede interactieve digitale wand zijn alle vijftig vensters uit de Canon van Nederland te zien. Bezoekers kunnen de vensters openen.

De presentatie Canon van Nederland is gebaseerd op de vijftig historische canonvensters zoals de Commissie Van Oostrom die in 2006 presenteerde. Elk venster geeft zicht op een onderwerp uit de Nederlandse geschiedenis.

De tentoonstelling vloeit ook voort uit de opdracht die het Nederlands Openluchtmuseum en het Rijksmuseum in 2011 kregen, nadat de stekker uit het geplande Nationaal Historisch Museum was getrokken. Samen moesten ze een historisch overzicht van de Nederlandse geschiedenis verzorgen.

Canon van Nederland, vanaf 23 september in het Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share