Geen categorie

Gemeentemuseum koopt installatie Folkert de Jong

0 0
Read Time:56 Second

Gemeentemuseum Den Haag heeft een werk van Folkert de Jong (1972) gekocht. De installatie Doctrine of Salvation is te zien in de vaste opstelling.

Doctrine of Salvation (2015) bestaat uit een ‘kamer’ opgetrokken uit metaal en gekleurd perspex. Gekerfd in de wanden staan kreten en tijdsmarkeringen die erop lijken te duiden dat hier iemand lange tijd heeft gebivakkeerd. In het verder lege interieur staat een roestvrijstalen sanitaire unit (toiletpot en wasbak) en een opvouwbare brancardstoel.

Folkert de Jong, Doctrine of Salvation, 2015, Gemeentemuseum Den Haag.

Via twee buigzame slangen lijkt het kleine vertrek in verbinding te staan met een mysterieuze koker. Is het een hightech energiereservoir om te overleven of juist een aanvoerkanaal met giftig gas om te doden?

“Het museum had al prachtige werken van De Jong in de collectie”, vertelt directeur Benno Tempel. “Vanwege de thematiek en het materiaalgebruik sluit Doctrine of Salvation aan op werk uit de collectie van kunstenaars als Paul Thek, Constant, Francis Bacon en Berlinde De Bruyckere, die net als De Jong vragen opwerpen over de verhouding tussen kunstwerk, kunstenaar en maatschappij.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share