Geen categorie

Kunsthal eert de kat in ‘aaibare’ tentoonstelling

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Internationale Kattendag is een mooi moment om alvast aandacht te besteden aan de kattenexpositie later dit jaar in de Kunsthal. De tentoonstellingsruimte noemt Kattenliefde zelf “de meest aaibare familietentoonstelling van het najaar”.

Henriette Ronner-Knip, Jachttableau, ca. 1850 © Het KattenKabinet, Amsterdam.

Katten zijn enorm populair. Wie zich weleens op sociale media begeeft, ontkomt niet aan foto’s, filmpjes of gifjes van deze eigenwijze viervoeter. Een grote tentoonstelling over de poezelige metgezel kon daarom niet uitblijven.

Katten in dozen, katten met gekke bekken, katten met bijzondere afwijkingen en katten met vreemde gewoontes zijn op internet zeer geliefd. Internationale kattenhits als Grumpy Cat en Lil Bub, maar ook lievelingen van Nederlandse bodem zijn grote internetsterren.

In de tentoonstelling kunnen bezoekers met (interactieve) opdrachten in de huid van hun favoriete kat kunnen kruipen. Jong en oud sluipt op handen en voeten ongezien langs struikjes en onder heggetjes door terwijl andere kattenliefhebbers paraderen op de Katwalk. Bezoekers doen mee met een snelcursus ‘niksen’ en laten hun stem horen bij miauw-karaoke. Baasjes eren hun overleden katten met een plekje in de kattenhemel en iedereen kan een foto van zijn favoriete cat-a-like delen.

In zeven kabinetten komen de verschillende kanten van de kat naar voren. Van de verleidelijke kat die sinds het Parijs van de negentiende eeuw het Franse artistieke milieu verovert als icoon voor het bruisende nachtleven tot de kat van het goede leven, die spinnend en slapend zijn negen levens doorbrengt.

Marie Cécile Thijs, His Majesty, 2011.

Ook de rebelse kat uit menig slapstickachtig filmpje dat op internet vele likes krijgt, komt voorbij. Een grote verzameling affiches en illustraties laat zien dat de kat vaak symbool staat voor vrouwelijkheid en elegantie.

De tentoonstelling presenteert klassieke topstukken van Henriëtte Ronner-Knip en Théophile-Alexandre Steinlen naast werken van hedendaagse kunstenaars als David Shrigley, Walasse Ting en de majestueuze kattenfoto’s van Marie Cécile Thijs. De gevarieerde selectie kunstwerken geeft inzicht in de rol die de kat speelt in de kunst en laat zien wat de kat zo aantrekkelijk maakt.

Kattenliefde – Negen levens in de kunst 9 september 2017 t/m 14 januari 2018 in de Kunsthal, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share