Geen categorie

Schilderij Rembrandt weer thuis

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Nieuws

In zijn woning aan de Breestraat schilderde Rembrandt in 1658 Portret van een man met de handen in de zij. Het is vermoedelijk een van de laatste werken die hij daar maakte. Als gevolg van zijn faillissement moest hij zijn huis in dat jaar verlaten. Vanaf vandaag is het schilderij weer tijdelijk te zien in het huis waar het ontstond.

De eigenaar, een Amerikaanse kunsthandelaar, heeft het enkele maanden in bruikleen gegeven aan Museum Het Rembrandthuis, dat gevestigd is in Rembrandts oude woning. Het portret was nog niet eerder in een Nederlands museum te zien. “Het is geweldig dat wij de kans krijgen om het publiek dit belangrijke werk te tonen”, reageert directeur Michael Huijser verheugd. “Het sluit naadloos aan bij onze strategie om in het Rembrandthuis Rembrandt als schilder, als mens en als leermeester dichterbij te brengen.”

De identiteit van de geportretteerde man is niet bekend. Opvallend is zijn zelfbewuste houding en zijn niet-alledaagse kostuum. Het schilderij was ooit in het bezit van de beroemde Engelse kunstenaar Daniel Daulby, die etsen van Rembrandt verzamelde. Later belandde het in de collectie van kunstverzamelaar George Huntington Hartford II. Hij noemde het schilderij “het beste Rembrandt-portret dat ik ooit heb gezien”. In december 2009 werd het doek bij Christie’s New York verkocht voor 20,2 miljoen pond (25,4 miljoen euro).

Rembrandt Harmensz. van Rijn (1606-1669), Portret van een man met de handen in de zij, 1658, olieverf op doek.

Portret van een man met de handen in de zij hangt bij het portret van de predikant Eleazer Swalmius dat Rembrandt in 1637 schilderde. Het Rembrandthuis heeft dat werk in langdurig bruikleen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Van5 februari tot en met 17 mei 2015 maakt het portret deel uit van de tentoonstelling Rembrandts late leerlingen – In de leer bij een genie. Deze tentoonstelling gaat over Rembrandts rol als leermeester in de laatste twintig jaren van zijn leven en loopt parallel met de tentoonstelling Late Rembrandt in het Rijksmuseum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share