Geen categorie

Sculpturen geven Amsterdam-Zuid sfeer

0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second

Recensie

Bezoekers leggen elkaar vast bij de beelden van ArtZuid 2015. De ene sculptuur is wat populairder dan de andere. De tweejaarlijkse tentoonstelling is weer neergestreken in het zuiden van de hoofdstad en dat blijft zeker niet ongezien. Enkele beelden steken boven de struiken op het grasveld uit en trekken daarmee de aandacht naar zich toe.

Door: Marjolein Vos

Heyday van Georg Herold. Foto: Marjolein Vos.
Heyday van Georg Herold. Foto: Marjolein Vos.

 

De openluchtexpositie is dit jaar samengesteld door Rudi Fuchs en Maarten Bertheux. Kunsthistoricus Fuchs was ooit directeur van het Stedelijk Museum en Berteux werkte onder meer als conservator bij datzelfde museum. Ze selecteerden minder kunstenaars dan hun voorgangers, maar wel ongeveer evenveel beelden dan op vorige edities.

Er is veel variatie is tussen abstract en organisch, en statisch en dynamisch. Van sommige kunstwerken kan ik in mijn hoofd niets maken en die sla ik dan al snel over. Andere trekken mij juist om er langer naar te kijken en er zelf iets bij te bedenken. Zonder de catalogus heb je de bordjes nog maar ook die geven niet altijd prijs wat het geheel voor moet stellen. Dus kunnen je hersenen er een geheel eigen draai aan geven.

 

Een van mijn favorieten is Duna van Jaume Plensa en ik ben duidelijk niet de enige die dit werk interessant vindt, want het trekt veel bekijks. Plensa komt uit Barcelona en zoals veel kunstenaars uit Catalonië staan zijn beeldende kunstwerken heel dicht bij poëzie. Door zijn knappe manier van werken met reliëf, komen er veel bezoekers op af.

Duna van Jaume Plensa trekt veel bekijks. Foto: Marjolein Vos.
Duna van Jaume Plensa trekt veel bekijks. Foto: Marjolein Vos.

 

De kunstwerken van ArtZuid staan overzichtelijk verspreid over grasvelden. Bij het ene beeld is het drukker dan bij het andere, maar iedereen heeft natuurlijk zo zijn eigen smaak. Aan de Minervalaan 1 is het informatiepunt van waaruit je een route kunt lopen langs de sculpturen. Tevens is dit het verzamelpunt voor een tour met een gids. Voor de deur van het informatiepunt staat een beeld van KAWS (Brian Donnelly). Deze startte ooit als graffitikunstenaar. Met zijn sculpturen heeft hij echter inmiddels een plek weten te bemachtigen in de kunstwereld. Zijn beeld At this Time, torent hoog boven de andere kunstwerken uit.

At this Time van KAWS. Foto: Marjolein Vos.
At this Time van KAWS. Foto: Marjolein Vos.

Bij mijn tocht verder naar het zuiden vanaf Minervalaan 1 tref ik het kunstwerk United Enemies van Thomas Schütte. Deze kunstenaar staat vooral bekend om zijn theatrale situaties die terugkomen in zijn werk en daar is United Enemies er zeker eentje van. Die grosse Geister is een ander bekend werk van Schütte.

Voor een ochtendje of middagje kunstsnuiven is ArtZuid een zeer geschikte tentoonstelling. De ene sculptuur is mooier dan de andere, maar doordat er zeventig beelden staan, verveel je je geen moment.

ArtZuid, t/m 22 september aan de Apollolaan, Minervalaan en op de Zuidas in Amsterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Meer van Marjolein Vos

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share