Geen categorie

Achter de kawat

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Tentoonstellingsaffiche met zelfportret Charles Burki.

De Nederlander Charles Burki (1909-1994) zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Japans gevangenenkamp in Nederlands-Indië. Opgesloten achter een omheining van kawat (ijzerdraad in het Indonesisch) tekende hij het dagelijkse leven in gevangenschap. Een aantal van deze tekeningen is vanaf 6 maart te zien in het Museon in Den Haag.

Burki was van beroep technisch tekenaar, illustrator, reclametekenaar en kunstschilder. In maart 1942 werd hij geïnterneerd in Bandung en vanaf de eerste dag tekende hij wat hij zag in het kamp. Zo ontstond er een doordringend ooggetuigenverslag.

Zijn ervaringen tekende hij niet alleen, maar beschreef ze ook, met het oog op een publicatie na de oorlog. Het duurde uiteindelijk ruim dertig jaar voor het zover was. In 1979 verscheen het rijkelijk geïllustreerde boek Achter de kawat. Dit boek werd gepresenteerd in het Museon, toen nog Museum voor het Onderwijs. Het is daarom niet verwonderlijk dat de tekeningen in 1994, na Burki’s dood in het bezit kwamen van dat museum.

Achter de kawat – Dagelijks leven in Japanse gevangenschap, 1942-1945. Tekeningen van Charles Burki, 6 maart t/m 5 september in Museon, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share