Geen categorie

Nederlandse kunst in Parijs

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Expositie

Fondation Custodia in Parijs toont op dit moment werken van onder anderen Hendrick Goltzius, Rembrandt, Hendrick Avercamp en Vincent van Gogh. De schilderijen en tekeningen komen uit de collectie van de twintigste-eeuwse kunsthandelaar Piet de Boer.

Vincent van Gogh, Worn out, 1881, potlood, pen en inkt, aquarel. © Stichting P. en N. de Boer, Amsterdam.

 

De Boer (1894-1974) heeft in de loop van zijn leven een belangrijke verzameling Vlaamse en Hollandse schilderijen en tekeningen bijeengebracht, die een periode bestrijken van de zestiende tot en met de negentiende eeuw. Zijn smaak week af van die de meeste verzamelaars uit zijn tijd.

Fondation Custodia toont in totaal 115 schilderijen en tekeningen en wijdt een speciale zaal gewijd aan Vincent van Gogh, voor wie Piet de Boer grote bewondering had. Hij beschouwde Van Gogh als een “onbegrepen held” en was gevoelig voor de betrokkenheid van de kunstenaar bij het lot van de arme landarbeider. In Parijs zijn drie ‘onbekende’ schilderijen en verschillende tekeningen van Van Gogh te zien. Zoals Worn out uit 1881, met een wanhoop verkerende man.

Meester van de Liechtensteinse Aanbidding, Aanbidding der Koningen, pen en penseel en bruine inkt op rood papier. © Stichting P. en N. de Boer, Amsterdam.

 

De expositie telt twintig schilderijen en 95 tekeningen. Opvallend is de op rood geprepareerd papier uitgevoerde Aanbidding der Wijzen door de Meester van de Liechtensteinse Aanbidding. Onder de tekeningen bevindt zich zeldzaam werk, dat tot dusver niet of zeer summier gepubliceerd.

Fondation Custodia stelde de tentoonstelling samen naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van Stichting P. en N. de Boer. Deze beheert de collectie van de verzamelaar en zijn echtgenote Nellie.

Tussen Goltzius en Van Gogh. Tekeningen & schilderijen uit de Stichting P. en N. de Boer, t/m 8 maart 2015 in Fondation Custodia, 121 Rue de Lille, Parijs

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share