Geen categorie

Amsterdam Museum exposeert in Hermitage Sint Petersburg

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Een expositie met topstukken uit het Amsterdam Museum is afgelopen weekend van start gegaan in de Hermitage in Sint Petersburg. Corporate Unity, Group Portraits of the Dutch Golden Age from the Amsterdam Museum vindt plaats in het kader van het Nederland-Ruslandjaar.

Govert Flinck, Schutters van de compagnie van kapitein Joan Huydecoper en lieutenant Frans van Waveren, 1648, olieverf op doek, 286,5 x 585 cm. Collectie Amsterdam Museum.

Het Amsterdamse Museum heeft dertien grote groepsportretten uitgeleend. De schilderijen hangen in de Winter Hall, de grootste zaal van het voormalige tsaristische paleis. Centraal in de zaal hangt De compagnie van kapitein Joan Huydecoper en lieutenant Frans van Waveren van Govert Flinck uit 1648. Met een afmeting van 2.86 bij 5.85 meter is dit schuttersstuk kolossaal te noemen. De oorspronkelijke olieschets van Flinck is eveneens te zien.

In totaal hangen er in de Hermitage vier schuttersstukken uit Amsterdam Museum.  Ze worden vergezeld door twee zestiende-eeuwse schuttersstukken van Dirk Jacobsz uit de collectie van de Hermitage. Volgens Amsterdam Museum is het uitzonderlijk dat dit soort groepsportretten buiten Nederland voorkomen.

De expositie bestaat verder uit regentstukken (groepsportretten van vermogende burgers) en gildestukken. Te zien is onder meer een portret van De overlieden van het wijn- en kuipersgilde door Gerbrand van den Eeckhout uit 1673. Maar er wordt ook een anatomische les getoond (chirurgijnsgilde), de osteologieles van Sebastiaen Egbertsz., uit 1619, door Nicolaes Eliasz. Pickenoy.

De tentoonstelling is tot en met 1 september 2013 te zien in de Hermitage in Sint Petersburg. Daarna reizen de werken door naar het Poesjkin Museum  in Moskou.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share