Geen categorie

Metamorfosen van Peter Vos in Rembrandthuis

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Expositie

Museum Het Rembrandthuis toont ruim honderd tekeningen, schetsbladen en prenten van Peter Vos. Deze expositie was eerder dit jaar te zien in het Institut Néerlandais in Parijs.

Peter Vos (1935-2010), Metamorfose van Pierus’ dochters tot eksters (vier figuren), 7 juni 2003, pen in zwarte inkt en penseel in aquarel, 15,8 x 23,8 cm, collectie Rijksmuseum, Amsterdam.

Peter Vos (1935-2010) geldt als een van de meest creatieve Nederlandse figuratieve kunstenaars uit de tweede helft van de twintigste eeuw en de eerste jaren van de 21ste eeuw. De Griekse mythologie was vanaf het begin van zijn loopbaan een bron van inspiratie. Ovidius’ Metamorfosen zou ook na zijn gymnasiumtijd favoriete literatuur blijven. Vooral de gedaantewisselingen waarin vogels een rol spelen, spraken tot zijn verbeelding. Dit hing weer samen met zijn liefde voor vogels en een grondige kennis van de ornithologie.

De tentoonstelling in het Rembrandthuis staat in het teken van deze metamorfosen. Te zien zijn door Vos verbeelde scènes uit de Metamorfosen en op zichzelf staande figuren uit de Griekse mythologie. Ook worden er voorstellingen getoond die niet op de geschriften van Ovidius zijn gebaseerd, maar wel een suggestie van gedaantewisseling hebben. Andere tekeningen kunnen bestempeld worden als persoonlijke mythologie, waarin zelfreflectie, inventiviteit en uitdrukkingskracht op harmonische wijze samenvloeien.

Peter Vos Metamorfosen, t/m 6 oktober in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share