Geen categorie

Centraal Museum maakt expositie Catharijneconvent

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Het klooster van Museum Catharijneconvent in Utrecht bestaat deze zomer 550 jaar en het museum viert dat met de tentoonstelling Shelter. Bart Rutten, directeur van het nabijgelegen Centraal Museum, stelt deze samen.

Klooster van Museum Catharijneconvent.

Rutten liet zich inspireren door de rust, de ruimte en het voormalige gebruik van het eeuwenoude kloostermonument. Hij plaatst hedendaagse topstukken uit het Centraal Museum tussen de kunstschatten van Museum Catharijneconvent. Voor de kloostergangen op de eerste verdieping koos hij eigentijdse bruiklenen van gerenommeerde kunstenaars uit andere collecties en privéverzamelingen. Werken van Damien Hirst, Marlene Dumas, Jan Taminiau en Sarah van Sonsbeeck bevinden zich straks onder dezelfde houten balken als die van Rembrandt, Pieter Saenredam en menig middeleeuws kunstenaar.

Ook benaderde Rutten kunstenaars voor nieuw werk. “Het klooster en de museale schatten enerzijds en de geselecteerde hedendaagse kunst anderzijds profiteren van elkaar. De rust en ruimte van het gebouw voegen aan de beleving van de werken een verstilde en sacrale dimensie toe.”

Duane Hanson, Derelict Woman, 1971, Centraal
Museum, Utrecht. Foto: CMU/Ernst Moritz.

Het gebouw van Museum Catharijneconvent is een van de best bewaarde laatmiddeleeuwse kloostercomplexen van Nederland. De karmelieten, een middeleeuwse bedelorde, startten in 1468 met de bouw van het klooster. In de zeventiende en achttiende eeuw deed het dienst als ziekenhuis. Het kreeg zelfs de titel Stads- en Academisch Ziekenhuis Utrecht en was daarmee de voorloper van het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Sinds 1979 is Museum Catharijneconvent in het klooster gevestigd.

Bij de tentoonstelling komt een uitgebreid activiteitenprogramma met concerten, instaprondleidingen, lezingen en wandelingen. Op 8 en 9 september 2018 is er verjaardagsfeest met verhalen, muziek en kloosterbier.

Shelter, 1 juli t/m 9 september in Museum Catharijneconvent, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share