Geen categorie

Kleurrijk werk Niki de Saint Phalle

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

Recensie

Het eerste wat me opvalt als ik de tentoonstelling van Niki de Saint Phalle (1930-2002) betreed in Museum Jan van der Togt, zijn de verschillende kleuren die de kunstenares heeft gebruikt. Bezoekers discussiëren waar de beelden van gemaakt zijn. De kleuren geven je meteen een vrolijk gevoel. De tentoonstelling is deels een verkoopexpositie.

Door: Marjolein Vos

Niki de Saint Phalle, Last night I had a dream. Foto: Marjolein Vos.
Niki de Saint Phalle, Last night I had a dream. Foto: Marjolein Vos.

 

Aan de wand in de grote zaal hangen allerlei verschillende kunstwerken. Last night I had a dream vult de wand met achttien kleurige sculpturen. Onder de kunstwerken bevindt zich een slang, die je regelmatig terug ziet komen in de expositie. De kunstwerken zijn organisch en ondanks het soms opmerkelijk kleurgebruik, is het duidelijk wat ze voorstellen. Ze zijn herkenbaar in hun vorm.

In de ruimte waar Last night I had a dream hangt, bevindt zich ook Adam and Eve, the lovers. Het kunstwerk komt uit 1985 en maakte veel indruk op mij. Ondanks dat in de Bijbelverhalen staat dat Adam en Eva naakt waren, heeft De Saint Phalle de twee met verschillende kleuren bedekt. Een ander opvallend gegeven is dat Adam in dit geval donker is van huidskleur. Conclusie, het werkt. Het heeft me enige tijd gekost om ernaar te kijken, maar door de kleuren die gebruikt waren, gaf het weer een andere draai aan het Bijbelse verhaal.

Niki de Saint Phalle, Adam and Eve, the lovers. Foto: Marjolein Vos.
Niki de Saint Phalle, Adam and Eve, the lovers. Foto: Marjolein Vos.

Niki de Saint Phalle werd bekend met haar Nana’s en ook die sieren de tentoonstelling. In 2002 stierf de kunstenares, onder meer door de giftige polyester die ze regelmatig inademde. Door het vele gieten, ging haar gezondheid steeds verder achteruit. Ze verbleef enige tijd in Zwitserland en verhuisde daarna naar San Diego omdat de lucht daar schoner was. Ze overleed daar op 71-jarige leeftijd.

Niki de Saint Phalle heeft met haar kunst bewezen dat kunst zich niet altijd binnen de geijkte paden hoeft te begeven. Adam en Eva hoeven niet per se naakt en blank afgebeeld te worden. De indrukwekkende kleuren laten een positief gevoel achter.

Niki de Saint Phalle, t/m 25 oktober in Museum Jan van der Togt, Amstelveen

Waardering: @@@@@@@@@@

Meer van Marjolein Vos

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share