Geen categorie

Drents Museum toont kunst uit Noord-Korea

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Nieuws / Expositie

Lieflijke familietaferelen, heldhaftige soldaten, heroïsche arbeiders en lofuitingen aan de Grote Leider. De ondergrondse vleugel van het Drents Museum staat vanaf 3 april in het teken van Noord-Korea. In de tentoonstelling De Kim Utopie – Schilderkunst uit Noord-Korea geeft het museum aan de hand van zo’n honderd schilderijen en werken op papier een inkijk in het gesloten communistische land.

An Ch’ang-gŏ, een scene uit de Koreaanse oorlog, 1991, olieverf op doek, collectie Ronald de Groen.

 

De tentoonstelling toont hoe het regime sociaal-realistische kunst inzet om een utopisch Noord-Korea te creëren en in stand te houden. De schilderijen, uit de collectie van verzamelaar Ronald de Groen, zijn in de periode van 1960 tot 2010 door professionele Noord-Koreaanse schilders in staatsdienst gemaakt.

De werken schetsen een door de staat geregisseerde en geïdealiseerde Noord-Koreaanse samenleving: de Kim Utopie. Belangrijke thema’s zijn de Grote Leider, heroïsch verzet en patriottisme, industriële en wetenschappelijke vooruitgang, en de vruchtbaarheid van de landbouw.

De Kim Utopie verbeeldt dat de Noord-Koreanen in alle vrijheid kunnen werken aan een paradijselijke toekomst. Tegelijkertijd tonen de werken de macht van kunst als politiek medium en de verwevenheid van kunst en politiek. De Kim Utopie is de vierde expositie in de serie Internationaal Realisme in het Drents Museum.

Alice Wielinga, North Korea Soldiers (from the serie A Life Between Propaganda and Reality), © Alice Wielinga.

 

Parallel aan De Kim Utopie is in het museum de fototentoonstelling North Korean Perspectives te zien. Gaat De Kim Utopie vooral over het geïdealiseerde Noord-Korea, in de fototentoonstelling wordt de officiële versie van de staat versus een alternatieve kijk op het land getoond.

De Kim Utopie – Schilderkunst uit Noord-Korea & North Korean Perspectives, 3 april t/m 30 augustus in het Drents Museum, Assen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share