Geen categorie

Nieuw museum voor realisme opent mei 2015

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Nieuws

Nederland is vanaf 24 mei 2015 een nieuw museum rijker. Dan opent in de Gelderse plaats Gorssel museum MORE (Modern Realisme). Het is opgericht door zakenman Hans Melchers, die daar zijn collectie toont.

Een groot deel is afkomstig uit de collectie van het Scheringa Museum voor Realisme. Dat moest de deuren sluiten na het faillissement van diens eigenaar Dirk Scheringa. Eind 2012 kocht Melchers zo’n duizend werken. Later deed hij op veilingen nog meer aankopen voor zijn nieuwe museum.

Museum MORE is naar eigen zeggen het grootste museum voor Nederlands modern realisme. Het bezit werk van onder anderen Philip Akkerman, Pyke Koch, Charley Toorop, Co Westerik en Carel Willink. Op de openingstentoonstelling is kunst van hen en andere Nederlandse realisten te zien. De expositie brengt werk van vooroorlogse en hedendaagse kunstenaars samen.

Charley Toorop, Zelfportret met bontkraag (1940), copyright Pictoright.

Volgens artistiek directeur Ype Koopmans neemt de waardering voor modern realisme en figuratieve beeldende kunst nog altijd toe, na een periode van onderwaardering. “Het internationale neorealisme werd na de Tweede Wereldoorlog geleidelijk naar de marge gedreven of zelfs verketterd door pleitbezorgers van abstracte, conceptuele en minimalistische kunst in de jaren 50 en 60. Desondanks werd er ook in de daaropvolgende periode volop figuratief gewerkt door Nederlandse kunstenaars. Een aantal van hen is vertegenwoordigd in de collectie, en is nog altijd als schilder actief.”

Museum MORE krijgt twee locaties. De hoofdvestiging staat in Gorssel en is open vanaf 24 mei 2015. In 2016 opent kasteel Ruurlo als dependance. Daar zal de nadruk liggen op het leven en werk van Carel Willink.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share