Geen categorie

Nieuwe aanwinsten voor Museum De Lakenhal

0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

Museum De Lakenhal in Leiden mag dan gesloten zijn wegens een grootschalige verbouwing, dat weerhoudt het er niet van de collectie uit te breiden. In de afgelopen tijd verwierf het zeventien objecten, waarvan acht via een schenking.

Floris Verster, Dorpshuis te Borger, 1903.

Één schenking betrof een tekening van de Leidse kunstenaar Floris Verster (1869-1927). Dorpshuis te Borger uit 1903 is uitgevoerd in waskrijt, een materiaal waarmee Verster vanaf 1892 bij wijze van experiment werkte.

De tekening maakte deel uit van een serie van drie werken met hetzelfde onderwerp. De Lakenhal had al twee studies in olieverf en potlood in bezit, waarin Verster de afzonderlijke effecten van lijn en kleur bestudeerde. De derde – de nu geschonken tekening – laat zien hoe lijn en kleur samensmelten in een subtiele afstemming van ragfijne lijnen en zachte kleuren.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Jan van Kerchem, Gezicht op de Hooglandse kerk, 1800. Foto: Thomas Brain.
Christiaan Bastiaans, Specimens Slide, 2012.

Ook kreeg het museum, van de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal, een diorama van Leiden. Een diorama, ofwel bavelaar, is een soort kijkkast. Bavelaars zijn publiekslievelingen in het museum, dat ze al sinds diens oprichting verzamelt en toont. Het nieuwste voorbeeld, een gezicht op de Hooglandse kerk uit 1800, is gemaakt door de weinig bekende Leidse kunstenaar Jan van Kerchem.

Barthel Brussee, Cover stripboek Dada in Leiden, 2017.

Het afgelopen jaar verwierf Museum De Lakenhal kocht zelf onder meer Specimens Slide, een monumentaal fotowerk van Christiaan Bastiaans. Die maakte dat in 2012 tijdens zijn verblijf als artist in residence in het Van Doesburghuis in Meudon, bij Parijs. De foto toont een liggende figuur op de kenmerkende, door Van Doesburg ontworpen betonnen tafel. De man is in werkelijkheid acteur Jeroen Willems, die een paar maanden na het nemen van de foto onverwachts zou overlijden. Daarmee is het werk een van de laatste artistieke creaties van Jeroen Willems.

De Lakenhal kocht ook een schetsboek van Barthel Brussee, met daarin met de voorstudies voor het stripboek DADA in Leiden. Dit album gaat over de roemruchte Dada-veldtocht die in 1923 de Leidse Schouwburg aandeed. Theo van Doesburg organiseerde de voorstellingen, waaraan ook Nelly van Doesburg, Kurt Schwitters en Vilmos Huszár meewerkten. Door de opruiende voordrachten en moderne muziek waren ze bijzonder ontregelend; pers en publiek spraken er schande van. Veel voorstellingen liepen uit de hand, waardoor de politie moest ingrijpen.

De Lakenhal verwierf ook de originele cover van het album. Schetsboek en cover zijn na heropening van het museum, in het voorjaar van 2019, te zien in de vaste opstelling rond Theo van Doesburg en De Stijl.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share