Geen categorie

Chinese kunstenaar bouwt berg in Amersfoort

0 0
Read Time:58 Second

Nieuws

Er wordt een berg gebouwd in Amersfoort. In het water van het Bronpark in de wijk Vathorst verrijst een groot roestvrij stalen kunstwerk van de Chinese kunstenaar Sui Jianguo. Burgemeester Bolsius onthult de transparante berg op 19 september.

A Mountain in the Netherlands. Foto: Cees de Vries.

Sui Jianguo (1956) zocht samen met kinderen uit de wijk naar de ultieme zandkorrel in De Bron, in het hart van Vathorst. Deze korrel is uitvergroot tot A Mountain in the Netherlands (een berg in Nederland). De achterliggende Chinese filosofie gaat ervan uit dat in elke zandkorrel het DNA zit van de grote berg. Symbolisch herbergt het kunstwerk het DNA van Vathorst.

Het kunstwerk vormt het slotakkoord van ruim tien jaar culturele strategie in Vathorst. In opdracht van de gemeente Amersfoort en Ontwikkelingsbedrijf Vathorst realiseerde Stichting Vario Mundo vele kunstmanifestaties. Ook zorgde ze voor de plaatsing van  diverse kunstwerken in de openbare ruimte.

Naar aanleiding van de plaatsing van de berg zendt Avrotros zondag 28 september in Kunstuur een documentaire uit over Sui en het kunstwerk. Kunstuur begint om 17.05 uur op NPO 2.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share