Geen categorie

Gay achter de coulissen

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Expositie

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam presenteren ter gelegenheid van de Europride de gratis toegankelijke minitentoonstelling Gay achter de coulissen. Met uniek archiefmateriaal van Lili Green, Wim Sonneveld en Albert Mol.

De brieven, foto’s en recensies in de tentoonstelling roepen een beeld op van de mens achter deze theatermakers en laten zien hoe lastig het voor hen was om uit te komen voor hun homoseksuele geaardheid. Ook zijn er drie plattegronden van Amsterdam te zien waar studenten van de TU Eindhoven het homoseksuele uitgaansleven van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog intekenden.

Lili Green (1885–1977), danseres en choreografe, was de eerste Nederlandse danspionier die door de pers serieus werd genomen. Vanaf 1930 ontwikkelde Green, vanuit haar studio in de Amsterdamse Nieuwe Spiegelstraat, een Nederlandse danskunst. Omdat zij na de oorlog een eigen dansschool in de Verenigde Staten begon, is zij niet zo bekend geworden als haar rivale Sonia Gaskell. Lili Green leefde openlijk samen met haar danspartner Margaret Walker.

Wim Sonneveld (1917–1974) werd in Utrecht geboren als zoon van een kruidenier. Al voor de Tweede Wereldoorlog trad hij met een eigen groep op. Na de oorlog groeide hij uit tot een van de drie grote Nederlandse cabaretiers die dankzij radio en tv grote bekendheid verwierven. Zijn op Franse chansons geënte liedjes zijn tegenwoordig nog steeds populair. Hoewel Sonneveld een duidelijk homoseksueel leven leidde, hield hij zijn privéleven afgeschermd voor het grote publiek.

Albert Mol. Foto: Ted Streshinsky.
Albert Mol. Foto: Ted Streshinsky.

Albert Mol (1917–2004) was een veelzijdig artiest die met veel humor met de obstakels in zijn leven afrekende. Hij was een van de eerste homoseksuele artiesten die uitkwamen voor hun geaardheid. Zijn hele leven is hij getypecast als ‘relnicht’ en dat heeft zijn carrière misschien wel geschaad. Albert Mol is de verbindende figuur tussen de beide vorige persoonlijkheden: hij kreeg les van Lili Green en werkte een aantal jaren met Wim Sonneveld.

Gay achter de coulissen, t/m 19 augustus in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share