Geen categorie

Prinsenhof koopt verdwenen Delfts schuttersstuk

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Nieuws

Een schuttersstuk uit het zeventiende-eeuwse Delft, dat ruim twee eeuwen onvindbaar was, is terecht. Enkele maanden geleden verscheen het vanuit het niets op een veiling in Parijs. Dankzij de steun van Vereniging Rembrandt en een anonieme schenker kon Museum Prinsenhof Delft het schilderij uit 1648 aankopen.

Jacob Delff II schilderde het teruggevonden werk met de titel Portret van Willem Reyersz. de Langue en Daniël Fransz. van der Brugge. De geportretteerde mannen waren lid van de Delftse schutterij, belast met de verdediging van de stad. Het levensgrote schilderij verdween aan het eind van de achttiende eeuw uit beeld en maakte vervolgens een intrigerende zwerftocht door Europa. Uiteindelijk is het geveild als onderdeel van de inboedel van een Zuid-Franse villa.

Patrick van Mil, directeur van Museum Prinsenhof Delft, is verheugd over de nieuwe aanwinst. “In Delft zijn destijds zeker vijf grote schuttersstukken gemaakt, waarvan er vier al heel lang in ons bezit zijn. Het vijfde was al zo lang spoorloos, daar durfden we niet eens van te dromen. De verrassing was dan ook groot toen het ineens opdook. Nu kunnen we de werken voor het eerst in ruim tweehonderd jaar weer samen laten zien.”

Jacob Delff II, Portret van Willem Reyersz. de Langue en Daniël Fransz. van der Brugge, 1648, collectie Museum Prinsenhof Delft.
Jacob Delff II, Portret van Willem Reyersz. de Langue en Daniël Fransz. van der Brugge, 1648, collectie Museum Prinsenhof Delft.

Vanaf 26 augustus staat het werk centraal in de tentoonstelling Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt. Die vertelt aan de hand van de vijf herenigde schuttersstukken het verhaal van de stedelijke burgerwacht in het Delft van de Gouden Eeuw. Te zien is hoe de stad was verdeeld in kwartieren en hoe die verdedigd moesten worden. Uit eeuwenoude archiefstukken blijkt wie er lid waren, welke wapens de schutters tot hun beschikking hadden en hoe ze presteerden op de jaarlijkse schietwedstrijd.

Ook staat de expositie stil bij de geheimen van het vijfde schuttersstuk. Hoe belandde het vanuit de erfenis van notaris Willem de Langue uiteindelijk in een villa in Zuid-Frankrijk? En wat heeft de restauratie aan de oppervlakte gebracht?

Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt, 26 augustus 2016 t/m 29 januari 2017 in Museum Prinsenhof Delft

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share