Geen categorie

Ontwerpers maken sieraden in Museum Volkenkunde

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Vijf hedendaagse sieradenmakers maken tijdens de tentoonstelling Sieraden in Museum Volkenkunde ieder een maand lang aan nieuw werk. Zij laten zich daarbij inspireren door de uitgebreide sieradencollectie van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Deze maand is de beurt aan de Franse sieradenontwerper Sébastien Carré.

Sébastien Carré aan het werk in het Atelier. Foto: Museum Volkenkunde.

“De tentoonstelling op zich is een enorme bron van inspiratie en ik bekijk vaak enkele stukken die ik het meest waardeer en beter wil begrijpen”, vertelt Carré. “Hierdoor ontdek ik nieuwe manieren om verschillende betekenissen, patronen of creatieprocessen te gebruiken. Mijn inspiratie voor de ketting die ik maak, komt van over de hele wereld, sommige technieken zijn te vinden in Afrika, Azië, Europa of Amerika, maar ik ben ook beïnvloed door het publiek dat elke week naar de studio komt en de daaruit voortvloeiende discussies.”

Sébastien Carré mengt textieltechnieken zoals weven, borduren en haken om complexe sieraden van textiel en kralen te maken. Het menselijk lichaam en vooral de werking van zijn eigen lichaam, inspireert hem. Met het maken van sieraden probeert Carré vat te krijgen op de ziekte van Crohn, bij hem vastgesteld in 2012. Materialen als koper, edelstenen en Japanse lak kiest Carré om hun medicinale werking; het zijn voor Carré sjamanistische materialen die hij gebruikt om zijn ziekte te bezweren.

Campagnebeeld Sieraden: Samburumeisje. Foto: Mario Gerth.

Gedurende de hele looptijd van de tentoonstelling werkt er een sieradenmaker in het atelier in de tentoonstelling. De eerste sieradenmaker die tijdens de expositie werkte, was de Nederlandse Karin Herwegh. Na Sébastien Carré gaat de Duitse Amélie Spitz aan de slag. Zij vermengt traditionele goudsmeedtechnieken met moderne technieken.

De Canadeese Aurélie Gauillaume werkt in april in het atelier en maakt gebruik van de techniek van cloisonné emaille, waarbij ze met draad motieven op een ondergrond bevestigt die ze vervolgens opvult met gekleurd glaspoeder. De Mexicaanse Alejandra Solar sluit de reeks af. Zij maakt vrijwel al haar sieraden van ruwe edelstenen waarop ze met speciale printtechnieken afbeeldingen plaatst.

De deuren van het atelier van de artist in residence staan open van donderdag tot en met zondag van 12 tot 14 uur. Geïnteresseerden kunnen hier de sieradenmakers ontmoeten en aan het werk zien.

De tentoonstelling Sieraden – makers & dragers toont de grootste verzameling sieraden in een Nederlands museum ooit. Museum Volkenkunde toont in totaal ruim duizend exemplaren.

Sieraden – makers & dragers, t/m 3 juni in Museum Volkenkunde, Leiden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share