Geen categorie

Compleet archief Sanne Sannes in Nederlands Fotomuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Foto uit Oog om oog (c) Sanne Sannes / Nederlands Fotomuseum.

Het Nederlands Fotomuseum heeft onlangs alle nog bestaande originele afdrukken van het fotoboek Oog om oog uit 1964 van de jong overleden Nederlandse fotograaf Sanne Sannes verworven. Daarmee heeft het museum het complete archief van Sannes in beheer.

Het oeuvre van Sanne Sannes (1937-1967) is relatief ondervertegenwoordigd in de Fotocollectie Nederland terwijl zijn werk in het buitenland tot de fotografische canon wordt gerekend. Sannes is bekend om zijn grofkorrelige erotische portretten van vrouwen in extatische poses. Hij veroorloofde zich alle denkbare technische trucs om zijn foto’s een eigen karakter te geven. Hij bekraste de negatieven, maakte doordrukken en dubbeldrukken. Ook vergrootte hij details zo sterk dat er een abstract beeld ontstond.

Sannes maakte van zijn foto’s ook films, door snelle beeldmontage, zoals Dirty Girl uit 1966 die werd gemaakt in opdracht van de VPRO, maar nooit is uitgezonden. Sannes kon onmogelijk bestaan van zijn kunstfotografie en nam daarom ook opdrachten aan. Hij maakte foto’s voor platenhoezen, boekomslagen en reportages voor weekbladen als Panorama, Libelle en Margriet. Op 23 maart 1967 reed hij met zijn auto tegen een boom aan de Eeuwige Laan in Bergen (N.H.). Hij was op slag dood.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share