Geen categorie

Han Reijnhout, een nuchtere Zeeuwse meester

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Han Reijnhout, Mozaïek.

Recensie

De expositie Han Reijnhout, een Zeeuwse meester in detail in het Muzeeum in Vlissingen stond oorspronkelijk gepland tot en met 7 maart 2010, maar een jaar later trekt ze nog steeds volop bezoekers. De overzichtstentoonstelling in de eeuwenoude pakhuizen is er dan ook één die gezien mag worden.

Han Reijnhout (1934) valt op door zijn veelzijdigheid. Wie nietsvermoedend langs de schilderijen, werken op papier, sculpturen, miniaturen en scheepsmodellen wandelt, krijgt niet direct het idee dat dit creaties zijn van één en dezelfde kunstenaar. Dit verklaart ook meteen het succes van de tentoonstelling: Reijnhouts oeuvre dwingt respect af.

Het liefst maakt de Zeeuwse kunstenaar klein werk. Slechts een enkele keer pakt hij groots uit. Zo maakte hij ooit in opdracht een manshoog mozaïek. Deze werd kort voor de opening van de expositie, in oktober 2009, op het nippertje gered uit een gebouw dat gesloopt werd. In het Muzeeum valt de kleurrijke mozaïek op tussen Reijnhouts overige, vaak intieme, werk.

Reijnhout is een perfectionist en dat is vooral goed te zien in zijn scheepsmodellen. Elk detail komt overeen met de realiteit. Als een bemanningslid een bril draagt, zijn de brillenglazen ook echt van glas. Wat in werkelijkheid verzinkt is, is in het model ook verzinkt en wat in werkelijkheid geëmailleerd is, is in het model ook geëmailleerd. Een model is eigenlijk geen goed woord voor zijn schepen; het zijn niets minder dan kunstwerken.

Uit de getoonde films over Reijnhout – waarvan er één, heel  origineel, op de vloer wordt geprojecteerd – komt de kunstenaar naar voren als een nuchter persoon, zonder franje. Dat blijkt ook wel uit het papier dat hij voor zijn tekeningen gebruikt. Waarom een dure papiersoort gebruiken als er ook een schrift of Pickwick-doosjes voorhanden zijn?

De inrichting van de tentoonstelling sluit naadloos aan op deze mentaliteit. Geen strakke witte wanden als achtergrond, maar oude stenen muren die duidelijk hun leeftijd verraden. Het rauwe van de omgeving levert een mooi contrast op met de intimiteit die Reijnhouts kunst uitstraalt.

Han Reijnhout, een Zeeuwse meester in detail, t/m 8 mei in het Zeeuws Maritiem Muzeeum Vlissingen

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share